Vrhunski stručnjaci iz Ministarstva financija održali gostujuća predavanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti

Gostujuća predavanja vrhunskih stručnjaka iz Ministarstva financija od iznimne su važnosti za Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti 

U sklopu kolegija „Kriminalistička metodika istraživanja složenog gospodarskog kriminaliteta i korupcije“ koji se izvodi u II. semestru Specijalističkog diplomskog stručnog studija Kriminalistika, gostujuća predavanja održali su vrhunski stručnjaci iz Ministarstva financija s dugogodišnjim iskustvom na operativnim i rukovoditeljskim radnim mjestima u institucijama koje su iznimno relevantne za problematiku sprječavanja i suzbijanja gospodarskog kriminaliteta i korupcije.
 
Dana 27.3.2023. godine predavanje studentima na temu „Financijske istrage složenog gospodarskog kriminaliteta i korupcije“ održao je Paulino Lonza, voditelj Službe za otkrivanje i financijske istrage nezakonito stečene imovine.

Ova Služba djeluje unutar Samostalnog sektora za financijske istrage,  Porezna uprava – Središnji ured, Ministarstvo financija. Samostalni sektor za financijske istrage u javnosti je poznatiji kao „Porezni USKOK“, u njemu je od njegova osnivanja (2014.) zaposlen Paulino Lonza koji je i vodio to tijelo u razdoblju 2016. - 2018. godine.
 
Dana 30.3.2023. predavanje studentima na temu „Sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj“ održao je Ante Biluš, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca, Ministarstvo financija.

Ante Biluš je dugogodišnji zaposlenik Ureda, a od 2021. godine obnaša funkciju Predstojnika. Ured je financijsko-obavještajna jedinica Republike Hrvatske, djeluje kao ustrojstvena jedinica Ministarstva financija. Ured je središnja nacionalna administrativna jedinica nadležna za primanje i analiziranje obavijesti o sumnjivim transakcijama i drugih informacija u vezi s pranjem novca, povezanim predikatnim kaznenim djelima i financiranjem terorizma.
 
Gostujuća predavanja vrhunskih stručnjaka iz Ministarstva financija od iznimne su važnosti za Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti te bitno doprinose kvaliteti nastavnog procesa odnosno stjecanju odgovarajućih (specifičnih) znanja i kompetencija naših studenata.

Pisane vijesti