Konferencija o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama održana je u Zagrebu

Policijska škola „Josip Jović“ u školski je kurikulum i godišnji  plan i program rada ugradila niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o nasilju utemeljenom na predrasudama ili uvjetovanom nekom osobnom karakteristikom žrtve koje je najčešće teško prepoznati, a posljedično tome i spriječiti. 

U sklopu EU projekta „Podizanje svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te stvaranje sigurnijeg online okruženja – CERV-2022-DAFNE-101096462-bE-SAFE“ u Zagrebu je održana kick-off  konferencija.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nositeljica je  ovoga projekta kojemu je cilj podizanje svijesti o problemu rodno uvjetovanog kibernetičkog nasilja na institucionalnoj i društvenoj razini te stvaranjem preduvjeta za unapređenje zakonodavnog i pravnog okvira za regulaciju kibernetičkog nasilja u Hrvatskoj , Španjolskoj i Portugalu, ali i na europskoj razini.

Partnerske institucije na ovome projektu su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, CIG - Komisija za građanstvo i ravnopravnost spolova iz Portugala, LEM Espana – organizacija za zaštitu ženskih prava iz Španjolske i PPDM – organizacija za zaštitu ženskih prava iz Portugala. Potporu ovome projektu dalo je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Policijska škola „Josip Jović“ u školski je kurikulum i godišnjeg plan i program rada Škole ugradila niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o nasilju utemeljenom na predrasudama ili uvjetovanom nekom osobnom karakteristikom žrtve koje je najčešće teško prepoznati, a posljedično tome i spriječiti. 
Stoga je ova tema posvećena kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama važan dio edukacije budućih policijskih službenika kako bi osvijestili nove oblike nasilja, prepoznali ga, spriječili i pružili potrebnu zaštitu žrtvama.

S ciljem educiranja nastavnika i djelatnika u izvannastavnim aktivnostima na konferenciji su sudjelovale nastavnice stručnih predmeta, psihologinja, pedagoginja i policijska službenica za nadzor rada obrazovne skupine.

Tijekom dva panela gošće iz Portugala i Španjolske govorile su o trendovima porasta kibernetičkog nasilja, raznim mogućnostima njegovog širenja, problemima s kojima se susreću žrtve takvog nasilja, posljedicama za kvalitetu njihovog života, psihološki i socijalni razvoj.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin, među ostalima, naglasila je kako je kibernetičko nasilje u porastu, a najčešće su žrtve takvoga nasilja djeca. Posebno je istaknula tri čimbenika za sigurnost djece, djevojčica i žena, te svih osjetljivih skupina u kibernetičkom prstoru:  prevencija, suradnja svih relevantnih sudionika u društvu, kvalitetna edukacija policijskih službenika na svim razinama uključujući i cjeloživotno  obrazovanje.

Rezultati provedenih istraživanja na globalnoj razini pokazuju da je 23% žena doživjelo neki oblik zlostavljanja ili uznemiravanja putem interneta, a nerijetko je to nasilje povezano i s nasiljem u stvarnom životu. Takvo nasilje mogu doživjeti i žene i muškarci no žene su češće žrtve kibernetičkog nasilja uvjetovanog spolom, osobito seksualnog nasilja. Također su češći teži oblici takvog nasilja prema ženama.

Internet, društvene mreže, razni oblici komunikacije koji omogućuju brzo bilježenje, obradu, reprodukciju i dijeljenje materijala, s jedne su strane pomagala bez kojih se život danas ne može zamisliti, a s druge čine prostor pogodan za razvoj kibernetičkog nasilja. Stoga je, prema riječima državne tajnice Petrijevčanin, ključna prevencija, edukacija i institucionalna suradnja.

Pisane vijesti