Treća Međuresorna obuka policijskih službenika iz područja topografije

Obuka se održava u Slunju, na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ od 6. do 10. ožujka

Koordinacijom između Hrvatske kopnene vojske, Uprave za granicu, Zapovjedništva za intervencije i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju od 6. do 10. ožujka 2023. godine održava se treća međuresorna obuka na temu „Topografije“ u kojoj sudjeluje 25 policijskih službenika granične policije i Zapovjedništva za intervencije.
 
Svrha međuresorne obuke je stjecanje novih znanja i vještina kod policijskih službenika koje će povećati njihovu učinkovitost u nadzoru državne granice na kopnu i sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice Republike Hrvatske.
 
Cilj obuke je osposobljavanje policijskih službenika u zadaćama specifičnim za vojne snage kao što su: kretanje po nepoznatom zemljištu, primjena tehnika maskiranja, prikrivenog kretanja, nadziranja i motrenja terena te otkrivanje i praćenje tragova. Činjenica je da se Republika Hrvatska suočava s migracijskim pritiscima. U takvim okolnostima granična policija ima potrebu za stjecanjem nekih novih znanja i vještina koja će joj olakšati postupanje u nadzoru i kontroli državne granice. Jedno od tematskih područja koje je postalo posebno interesantno je snalaženje i traganje na nepoznatim terenima, posebice „novim“ migrantskim rutama kretanja.
 
Nakon teoretskog dijela obuke u kojemu će polaznici biti upoznati s osnovnim pojmovima topografije i orijentacije na terenu provesti će se terenske vježbe s instruktorima Hrvatske vojske. U završnom dijelu obuke policijski službenici će dobili terensku zadaću koju će morati samostalno obaviti.
 
Međuresornu obuku u Slunju otvorio je pomoćnik voditelja Službe za cjeloživotno obrazovanje, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ivko Gavranić, koji je istaknuo pozitivne strane međuresorne suradnje u dosadašnjim obukama.

Zahvalio se predavačima iz Hrvatske vojske što nesebični prenose svoja znanja, vještine i iskustva, policijskim službenicima, posebice kada je riječ o izazovima s kojima se oni susreću obavljajući zadaće sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice na teško prohodnim i nepristupačnim terenima.

Svim polaznicima i instruktorima zaželio je uspješan rad za vrijeme provedbe obuke, a što je u ime Hrvatske vojske, također zaželio i voditelj obuke, natporučnik Luka Jurković, koji je potom polaznike upoznao s planom petodnevne obuke.


Stranica