Nova izdanja MUP-a u knjižnici Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik"

Naklada Ministarstva unutarnjih poslova bogatija za još dva nova naslova

Nakon dvije godine je zbog velikog interesa tiskano dopunjeno i izmijenjeno izdanje Zakona o policijskim poslovima i ovlastima s komentarima sveučilišnih profesora dr. sc. Stjepana Gluščića i dr. sc. Petra Veića.

Prof. dr. sc. Stjepan Gluščić je na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao, magistrirao i doktorirao s temom Pravni standardi i istražne djelatnosti policije u prethodnom kaznenom postupku.
Osim što je sudjelovao u znanstvenim i stručnim projektima Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti te drugih visokoškolskih ustanova, isto tako je surađivao i na projektima Hrvatske zaklade za znanost te projektima Europske unije i Vijeća Europe.

Također je u svojstvu člana radnih skupina sudjelovao u izradi Zakona o policiji, Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Zakona o zaštiti svjedoka, Zakona o kaznenom postupku te Kaznenog zakona. Trenutno na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti predaje predmete iz područja kaznenog procesnog prava.

Prof. dr. sc. Petar Veić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, poslijediplomski studij kaznenog prava je završio na Pravnom fakultetu u Ljubljani, a doktorirao je na Pravnom fakultetu u Rijeci s temom Zakonita uporaba sredstava prisile kao razlog isključenja protupravnosti. Na Visokoj policijskoj školi je od 1987. do 2005. godine predavao kolegije vezane uz: kazneno materijalno pravo, policijsko pravo, policijsku etiku, ljudska prava te kriminalistiku; a od 2005. godine na Pravnom fakultetu u Rijeci predaje kolegije iz područja kaznenog postupovnog prava, prekršajnog prava, kriminalistike i policijskih ovlasti.

Budući da su obojica autora stručnjaci za područja policijskih poslova i ovlasti, ovo novo izdanje predstavlja iznimno iscrpno i korisno tumačenje pročišćenog teksta aktualnog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima iz 2009. godine koji će poslužiti u radu policijskim službenicima, polaznicima Policijske škole „Josip Jović“, kao i studentima Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti.

Uz navedenu, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, također je objavljena i knjiga Čovjek – čimbenik sigurnosti cestovnog prometa. U njoj autori i članovi projektnog tima dr. sc. Krunoslav Borovec i doc. dr. sc. Mirjana Kondor-Langer iznose rezultate istraživanja iskustva i ponašanja sudionika u prometu te utvrđuju razlike u kažnjivom ponašanju vozača, putnika, biciklista i pješaka 2009. i 2019. godine.

Naime, projektni tim je proučavao kako se ponašaju različite demografske, socijalne i ekonomske skupine sudionika u prometu u kontekstu kršenja prometnih propisa.
Uz to, istražili su i kako pojedini važni čimbenici, kao što su: poznavanje prometnih propisa, percepcija opasnosti određenih kažnjivih radnji u prometu, izvjesnost kažnjavanja i nadzora sudionika u prometu te iskustva kažnjavanja i stradavanja u prometu; pomažu predvidjeti kršenje prometnih propisa.

Kako se na kraju knjige navode i preporuke za rad policije, radi se o stručnoj literaturi koja će svakako koristiti svim trenutnim i budućim prometnim stručnjacima.

Pisane vijesti