Završetak tečaja iz protueksplozijske zaštite

Na Policijskoj akademiji, 23. veljače 2023. godine, završio je sa radom tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, za 12 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH, 4 djelatnika MUP-a BiH i 3 djelatnika Ministarstva obrane RH

Sukladno Planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2022. godinu, u Policijskoj akademiji, vremenu od 3. listopada 2022. godine do 23. veljače 2023. godine, održan je tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, na kojem su se polaznici osposobili za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskih pregleda, te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.

Prema Nastavnom planu i programu navedeni tečaj se realizirao u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave. Obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.

Program je obuhvaćao i vrlo velik broj praktičnih vježbi sa vježbovnim, ali i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Isto tako, program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.

Polaznicima Tečaja bile su dostupne sve informacije vezane za tečaj, od nastavnih sadržaja, rasporeda predavanja i ispita , obavijesti, materijala i literature predavanja na sustavu e-obrazovanje (https://e-obrazovanje.fkz.hr/).

Svečanom zatvaranju tečaja prisustvovali su Ilija Jakić, voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje, voditelj tečaja Zoran Krsnik, Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, Igor Štefko iz Uprave za posebne poslove sigurnosti, Zoran Šušković iz Ministarstva obrane RH – Vojne policije, Veljko Štriga iz Zapovjedništva za intervencije, Mario Kokić policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, te predavač Marijan Nikolaus koji su se prigodno obratili polaznicima.
Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu te uspješnog polaganja završnog ispita pred Povjerenstvom, polaznici su stekli odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.

Stranica