Stručnjaci MUP-a RH usavršavaju tadžikistanske kolege

Na Policijskoj akademiji od utorka, 24. siječnja u studijskoj posjeti boravi deseteročlana delegacija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Tadžikistan. Delegacija će na Policijskoj akademiji boraviti do petka, 27. siječnja tijekom kojeg vremena će im stručnjaci našeg ministarstva prenijeti svoja znanja i iskustva vezana uz područja borbe za sprječavanje terorizma i poštivanje ljudskih prava tijekom te borbe.

Na Policijskoj akademiji od utorka, 24. siječnja u studijskoj posjeti boravi deseteročlana delegacija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Tadžikistan. Delegacija će na Policijskoj akademiji boraviti do petka, 27. siječnja tijekom kojeg vremena će im stručnjaci našeg ministarstva prenijeti svoja znanja  i iskustva vezana uz područja borbe za sprječavanje terorizma i poštivanje ljudskih prava tijekom te borbe.

Ideja o suradnji rodila se još 2010. na prijedlog OSCE-a koji je u policiji Republike Hrvatske vidio odličan model po kojem bi ministarstvo unutarnjih poslova Republike Tadžikistan moglo izvršiti reformu u vlastitim redovima. Razlog tome očituje se u činjenici da su obje zemlje živjele u sličnom totalitarnom režimu do neovisnosti koju su stekle u otprilike istom razdoblju, a hrvatska je policija postigla veliki napredak u reformi vlastitih redova nakon osamostaljenja. Veliku ulogu u tome odigrala je blizina razvijenih europskih zemalja koje su svojim iskustvom i znanjem pomogle Hrvatskoj u njenom usponu na ljestvici dobro ustrojenih i efikasnih policijskih organizacija.

Suradnja je  dodatno je potvrđena u svibnju prošle godine posjetom delegacije MUP-a Tadžikistana na čelu sa zamjenikom MUP-a i glavnim ravnateljem policije Tagoimurodov Anvarom. Tom prilikom upoznati su sa organizacijom, ustrojem i kontekstom reforme naše policije, sa programom obrazovanja, obuke i specijalizacije, radom same Policijske akademije te radom specijalne policije i PNUSKOK-a koji je posebno važan za zemlju u kojoj kriminal cvate, a kojoj su primarni problemi nacionalni terorizam i trgovina drogom. Već prilikom tog posjeta predstavnici tadžikistanske policije uočili su neke karakteristike hrvatske policije koje su kasnije prenosili vlastitim službenicima istaknuvši kako se radi o hrvatskom modelu.   U rujnu prošle godine naše je ministarstvo posjetio g. Oliver Janser iz ureda OSCE-a u Tadžikistanu koji je tom prilikom izrazio veliki interes ove organizacije da upravo Hrvatska svojim iskustvom i znanjem pomogne Tadžikistanu da reformom svojih redova stvori modernu i učinkovitu organizaciju doraslu borbi protiv terorizma i zaštiti ljudskih prava tijekom te borbe.

Delegaciju koja se trenutno nalazi u studijskoj posjeti čini deset predavača tadžikistanske Policijske akademije na čelu sa g. Karimom Khadjievich Solievim, zamjenikom ravnatelja Akademije znanosti. Njima će naši predavači prenijeti znanja i curiculum kako bi znanja koja će ovdje steći iskoristili za reformu vlastitih redova. G. Karim i g. Makhmadali Saydulloevich, jedan od predavača tadžikistanske Policijske akademije, rekli su kako su zahvalni hrvatskoj policiji na susretljivosti i OSCE-u koji je inicijator ove suradnje i organizator ovog putovanja. Znanja koja su ovdje stekli uvelike će iskoristiti u ustrojstvu svoje policijske organizacije, a suradnju sa hrvatskom policijom namjeravaju i dalje nastaviti. Smatraju kako bi u budućnosti, globalno, trebalo kreirati jedinstvenu metodike predavanja ove tematike obzirom da su međunarodni dokumenti za borbu kao i politika za borbu protiv terorizma već ujednačeni pa bi i metodika predavanja trebala biti ista. U vezi s time istaknuli su kako je i metodika predavanja koju su im predstavili hrvatski kolege možda jedna od bitnih karika u tom lancu. 



Stranica