Okrugli stol „Problemi i izazovi u provedbi Istanbulske konvencije u Hrvatskoj“

Predstavnica Policijske škole “Josip Jović” mr. Roberte Mijalić Krešić uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama sudjelovala je na okruglom stolu “Problemi i izazovi u provedbi Istanbulske konvencije u Hrvatskoj” u Hrvatskom saboru 22. studenog 2022. godine 

Policijska škola “Josip Jović” i ove će godine prigodnim aktivnostima i razgovorima s učenicama i učenicima, polaznicama i polaznicima obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 25. studenog. Taj se datum temelji na prisjećanju na atentat na tri političke aktivistice iz Dominikanske Republike kojeg je 1960. godine naredio dominikanski diktator Rafael Trujillo. Svrha obilježavanja tog dana jest podizanje svijesti o činjenici da su žene širom svijeta izložene obiteljskom nasilju, silovanju i raznim drugim oblicima nasilja.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskom saboru održan je 22. studenog 2022. godine okrugli stol "Problemi i izazovi u provedbi Istanbulska konvencije u Hrvatskoj" u organizaciji Autonomne ženske kuće Zagreb i zastupnica u Saboru.

Uvodničarke su bile Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora, Zlata Đurđević, profesorica i predstojnica katedre za Kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Autonomne ženske kuće, Nela Pamuković, koordinatorica Centra za žene žrtve rata, Snježana Vasiljević, profesorica na katedri za Europsko javno pravo na Pravnom fakultetu i Anita Lauri Korajlija, psihologinja Autonomne ženske kuće Zagreb i profesorica na Filozofskom fakultetu.

Okruglom stolu prisustvovali su  predstavnici relevantnih institucija, stručnjaci i predstavnice organizacija civilnog društva, a tijekom uvodnih izlaganja istaknute su uočene poteškoće u implementaciji Istanbulske konvencije (Konvencija Vijeća Europe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te je istaknuto da je osobit izazov u tzv. dvostrukom uhićivanju (počinitelj i žrtva). Također, kao prijedlog istaknuta je potreba uvođenja nastavnih sadržaja koji se odnose na ravnopravnost spolova i nenasilno rješavanje sukoba u sve oblike obrazovanja, a na način primjeren dobi učenika. U odnosu na postupanja institucija u slučajevima nasilja u obitelji uvodničarke su navele da je potrebno inzistirati na procesu pojedinačne procjene žrtve.

Policijska škola “Josip Jović” prepoznala je značaj i ulogu ove teme te u svom Strukovnom kurikulumu u trećem razredu ima ishode učenja koji se odnose na Istanbulsku konvenciju, ravnopravnost spolova i toleranciju, dok tijekom četvrtog razreda učenice i učenici imaju modul namijenjen učenju o postupanju tijekom nasilju u obitelji.  U prijedlogu izmjena za slijedeću školsku godinu naći će se i ishod koji se odnosi na prepoznavanje rodno utemeljenog nasilja, a koji pojam učenici usvajaju tijekom trećeg razreda i ishoda koji se odnosi na Istanbulsku konvenciju. Također Policijska škola provodi cijeli niz aktivnosti u cilju senzibilizacije za zaštitu i poštivanje ljudskih prava i prepoznavanje svih oblika diskriminacije ne samo u programu redovne srednje škole već i Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Stranica