Projekt praćenja rada policije zbog zaštite migranata

Projekt "Praćenje postupanja policijskih službenika MUP-a RH u području nezakonitih migracija i azila" predstavljen je u Ravnateljstvu policije 13. veljače.Projekt financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.Prvi put u Europi a i šire, Border monitoring ( nadzor granice ) provodi se bez neposrednog sudjelovanja UNHCR-a.

U Ravnateljstvu policije 13. veljače predstavljen je projekt: Praćenje postupanja policijskih službenika MUP-a RH u području nezakonitih migracija i azila. Ovaj projekt zajedno su odlučili provesti MUP RH i Hrvatski pravni centar s ciljem promicanja i jačanja standarda zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda te otvorenosti rada policije.

Prezentaciji su nazočili načelnik PU dubrovačko–neretvanske Zlatko Skolar, načelnik Uprave za granicu Nikola Milina, zamjenica veleposlanice Kraljevine Nizozemske  u Republici Hrvatskoj Antje Willemijn Van Haaften, dopredsjednica Hrvatskog pravnog centra Inge Perko- Šeparović, Goranka Lalić iz Hrvatskog pravnog centra te šef misije UNHCR-a Wilfried Buchhorna te predstavnice Nizozemskog vijeća za izbjeglice Dieuwerke Luiten i Myrthe Wijnkoop. U uvodnom obraćanju nazočnima načelnik Zlatko Sokolar iznio je temeljne podatke o projektu kroz koji bi nevladin sektor trebao steći uvid u sustavnost, dosljednost i metodičnost u zaštiti ljudskih prava tijekom postupanja policijskih, ali i drugih službenika u provođenju niza propisa iz područja nadzora državne granice, migracija i zaštite ljudskih prava, prema nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila. Također je istaknuo kako je vanjski nositelj projekta Nizozemsko vijeće za izbjeglice, a u njegovim bitnim dijelovima sudjelovat će Hrvatski crveni križ kao i Hrvatski helšinski odbor. Projekt financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Prvi put u Europi a i šire, Border monitoring ( nadzor granice ) provodi se bez neposrednog sudjelovanja UNHCR-a, a njegovom provedbom ispunio bi se i značajan dio obveza MUP-a utvrđenih Nacionalnim programom Vlade Republike Hrvatske za zaštitu i promicanje ljudskih prava od 2008. do 2011. godine.

Takav monitoring predstavlja oblik učinkovitog vanjskog uvida u postupanje nadležnih tijela prema nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila, što može spriječiti eventualno kršenje njihovih ljudskih prava. Tijekom projekta prikupljali bi se podaci o broju nezakonitih migranata i stjecao uvid u praktično postupanje prema njima. Gđa Goranka Lalić iz Hrvatskog pravnog centra kaže kako će upravljanje projektom provoditi Savjetodavni odbor projekt,  kojem će sudjelovati predstavnik neovisne, pravne struke , prof. Dragan Medvedović, iz MUP-a RH načelnik Sokolar, te kao predstavnica civilnog društva odnosno Hrvatskog pravnog centra gđa Vesna Grubić. Odbor također ima svoje  vanjske članove, predstavnike: iz UNHCR-a , s Policijske akademije, iz Ureda pučkog pravobranitelja te iz Centra za ljudska prava. Projekt je zamišljen tako da će neovisni promatrači ( skupina od sedam pravnika i pravnica, izabranih javnim natječajem) prisustvovati policijskom postupanju s nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila. Promatranje će se provoditi u PU zagrebačkoj, a zatim će se proširiti i na PU primorsko goransku te PU varaždinsku, koje su odabrane na temelju broja uhvaćenih nezakonitih migranata te dostupnosti promatrača navedenim policijskim upravama.

Uloga projekta je zaštiti ljudska prava, ali i omogućiti neku vrstu nadzora postupanja samom prisutnošću promatrača te prikupljanje podataka u praksi čija raščlamba može pridonijeti povećanju transparentnosti postupanja MUP-a prema nezakonitim migrantima i osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita.



Stranica