III. Međunarodni memorijalni turnir u praktičnom pucanju „Vladimir Deščak“

Streljana Policijske akademije Dotršćina u subotu, 23. svibnja, bila je domaćin III. Međunarodnog memorijalnog turnira u praktičnom streljaštvu Vladimir Deščak. Turnir su organizirale Udruga veterana specijalne policije Alfa - Zagreb i Udruga za praktično streljaštvo Double Alpha, a visoki su pokrovitelji bili: MUP, Grad Zagreb, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa. U Spomen na poginulog ratnog kolegu Vladimira Deščaka, pripadnika Specijalne jedinice policije Alfa - Zagreb koji je život izgubio u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak, svoje pucačke sposobnosti s hrvatskim policajcima i specijalcima odmjerili su policajci iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Svečanom otvaranju natjecanja prisustvovali su pročelnik Ureda za upravljanje kriznim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, ratni zapovjednik Alfi Zoran Cvrk, predsjednik Udruge veterana specijalne jedinice policije Alfa Zagreb Stjepan Milković, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije MUP-a RH Zdravko Janjić, koji je i otvorio turnir, te obitelj i prijatelji poginulog Deščaka. Ratni zapovjednik Alfi Zoran Cvrk rekao je da ljudi kao Vladimir, u tim ratnim vremenima, nisu mislili na sebe nego na buduće generacije te da im je glavna nit vodilja u svim djelima bila stvaranje slobodne države.

Kroz turnir se, osim sjećanja na Vladimira Deščaka i sve poginule pripadnike Specijalne policije MUP-a RH, kroz druženje na natjecanju promovira i sigurno korištenja vatrenog oružja u sportske svrhe. Predsjednik Udruge veterana Alfi Stjepan Milković objašnjava da je zato praktično streljaštvo po IPSC pravilima dinamična, natjecateljska i jedna od najpopularnijih i najbrže rastućih streljačkih disciplina danas u svijetu.

Natjecatelji su morali pokazati različite vještine gađanja kao što su: kretanje, povlačenje oružja iz futrole, gađanje pokretnih meta, gađanje više meta, promjenu spremnika, gađanje iz ležećeg, klečećeg ili stojećeg položaja. To daje strijelcu slobodu u rješavanju zadanih ciljeva na strelištu, koji moraju biti izvedeni uz poštivanje strogih sigurnosnih pravila i procedura.

- Na ovakvim turnirima u praktičnom pucanju policajci postaju spremniji i uvježbaniji u rukovanju oružjem. Usavršavaju se i natječu s najboljim ljudima u tom sportu. Kultura sportskog pucanja jako je važna jer pridonosi brzini, preciznosti i sigurnosti kod policajaca. Vrlo je važno da su svi policijski službenici dobro obučeni i precizni kako bi mogli dobro obavljati svoj posao - rekao je prvi čovjek specijalne policije Zdravko Janjić te naglasio da postoji velika razlika između pucanja na natjecanjima i stvarnog rukovanja oružjem pri obavljanju dužnosti, što je strogo propisano zakonom, ali i vrlo stresno.

Natjecatelje su promatrale i supruga Vladimira Deščaka Marina te kćerka Matea (15).

- U ovom trenutku sam istovremeno i jako tužna i sretna jer dečki misle na nas kao obitelj i na svog kolegu. Vrlo je teško u današnjem svijetu odgajati dvoje djece, ali svi skupa, zajedničkim snagama, uz pomoć Vladimirovih prijatelja i obitelji nekako uspijevamo – rekla je Marina Deščak. Kad je postala udovica Marina je bila šest mjeseci trudna s Matijom Vladimirom (14).

Ove godine vještinu i znanje u praktičnom rukovanju pištoljem odmjerilo je 15 momčadi: članovi HRVATSKOG SAVEZA ZA PRAKTIČNO STRELJAŠTVO (CRO.P.S.A.) koji djeluju u RH: "DELTA" – Zagreb, HS Team, "DOUBLE ALPHA" – Zagreb, "UPS PAMPAS" – Osijek, Parabellum, Ajkula – Rijeka "HOPLOLOŠKO DRUŠTVO" – Pula,  te ekipa "Cobra" - Specijalne jedinice policije Federacije BiH, ekipa "ALFA" iz Širokog Brijega (BiH), ekipa "KPS Strijelac" iz Slovenije te ekipa Antiterorističke jedinice Lučko.

Odrađeno je osam postavljenih stage-ova, uz poštivanje svih mjera sigurnosti pri rukovanju i uporabi vatrenog oružja. Završna svečanost i podjela nagrada i priznanja najboljima, te spomen diploma svim učesnicima Memorijala održana je u Policijskoj akademiji MUP-a RH u Zagrebu, a rezultati su slijedeći: 1. HS Team 1, 2. ATJ Lučko 1, 3. Slovenija 1 1, 4. Cobra Team BiH, 5. Alpha BiH. Najbolji pojedinci bili su : 1. Gvozdanović Dubravko (HS Team), 2. Nađ Franjo (HS Team), 3. Valentin Kobal (Slovenija).

Međunarodni memorijalni turnir u praktičnom pucanju "Vladimir Deščak" ima osim natjecateljskog i humanitarni karakter jer sav novac prikupljen od natjecatelja (uplata kotizacije) daruje obitelji Deščak.


Stranica