Predavači Visoke policijske škole sudjelovali na konferenciji kineziologa u Zadru

02.07.2022.

U Zadru je od 29. lipnja do 2. srpnja 2022. godine održana međunarodna znanstvena konferencija „30. Ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske, Kineziologija u Europi, izazovi promjena“ i prvi je put u svojoj dugoj povijesti od 30 godina imala međunarodni karakter.

Na Konferenciji su sudjelovali predavači Visoke policijske škole dr. sc. Ivica Biletić i  dr. sc. Marijan Jozić, koji su održali izlaganje svojih radova.

Predavač, dr. sc. Marijan Jozić je u sekciji „Sport“ prezentirao je rad „Trening policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima prema BOPPPS modelu" (engl. "Trening of Police Officers for Participation in Internacional Activites According to the BOPPPS Model"). Suautori na radu su još bili Dalibor Franulović i Aleksandar Čubrilo. Predavač, dr. sc. Ivica Biletić sudjelovao je u internacionalnom programu, „Wrestling Symposium“ i održao predavanje „Parental Support for Boys Wrestlers Aged 11 to 13 Years“.                                                                                                                                                                                                                                   
Naši predavači kineziolozi, svojim su izlaganjima uspješno predstavili znanstveno-stručne radove iz njihovih područja rada na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu i time privukli veliki interes ostalih sudionika konferencije. Posebnu pozornost dobilo je izlaganje dr. sc. Marijana Jozića, koji je predstavio jedan novi oblik specijalističkog policijskog treninga koji se implementira u međunarodnim aktivnostima policijskih službenika.

Naime, u međunarodnim aktivnostima jednu od središnjih uloga imaju pripadnici policije koji dolaze iz različitih zemalja svijeta. Radi složenosti zadataka i okruženja u kojima se provode ove kompleksne sigurnosne aktivnosti, neophodno je da svi pripadnici budu adekvatno pripremljeni. Tehničko-taktička rješenja različitih stresnih postupanja zahtijevaju najvišu razinu situacijske koordinacije tehnika i taktika policijskog postupanja koje zahtijevaju kvalitetnu dvosmjernu komunikaciju u simulacijskim „realnim uvjetima postupanja” s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti, sigurnosti i najviše razine situacijske efikasnosti policijskih intervencija u visoko stresnim uvjetima postupanja.

U radu je predstavljen i BOPPPS model načina organizacije treninga za policijske službenike sastavljen od šest komponenti, kao i primjeri za praktičnu primjenu (Bridge-in 2. Objective/Outcome 3. Pre-assessment 4. Participatory learning 5. Post-assessment 6. Summary (skraćenica: BOPPPS modela policijskog integralnog treninga).