Dobra praksa u obuci o uporabi sile, oružja i taktičkih procedura

Policijska akademija kao partnerska akademija Frontexa i jedan od lidera u provođenju i organizaciji obuka u suradnji s Fronexom i ovaj je tjedan opravdala svoj status

Tijekom četiri dana na Policijskoj akademiji i streljani u Vrbovcu Frontexovi treneri provodili su obuku stalnih snaga kategorije 1. Službenici su bili podijeljeni u tri grupe i tijekom tri dana prolazili su obuke o vatrenom oružju – korištenje, pravila kretanja kao i stavovi vezani za uporabu vatrenog oružja – zatim taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći u situacijama teških ozljeđivanja te pružanje pomoći kod manjih ozljeda koje nisu opasne po život.

Cilj je ovakve obuke službenike osvijestiti o različitim izazovima na terenu i mogućim stresnim i opasnim situacijama u kojima se mogu zateći tijekom obavljanja svojih svakodnevnih poslova. Ovakva vrsta treninga službenike najbolje priprema za situacije koje bi mogle zahtijevati donošenje brze odluke i adekvatnu reakciju, što uključuje i mogućnost da se uporaba sile izbjegne. Glavni je cilj službenicima pružiti znanje o tome kada i kako koristiti fizičku prisilu i vatreno oružje na siguran način, slijedeći načela zakonitosti i proporcionalnosti, kao i mjere opreza uz poštivanje zakonskih propisa, operativnih planova i ljudskih prava. 

Prvi dan grupa službenika bila je na streljani u Vrbovcu, gdje su tijekom cijelog dana imali obuku rukovanja vatrenim oružjem kroz različite vrste situacijskog gađanja. Treneri su naglasak stavili na mjere sigurnosti rukovanja vatrenim oružjem, kao i pravilno rukovanje, kako je naveo Frontexov trener i policijski službenik Policijske akademije Hrvoje Marić, koji je vodio obuku na streljani.





Drugi dan službenici su imali teorijska i praktična predavanja iz pružanja prve pomoći u različitim terenskim i stresnim uvjetima. Prolazili su kroz različite tehnike tretiranja ozljeda, od onih svakodnevnih do ozljeda opasnih po život te različitih vrsta ozljeda koje su popraćene krvarenjem. Za izvođenje praktičnog dijela korištene su umjetne rane i umjetna krv kako bi se u što stvarnijim situacijama pratilo postupanje službenika u stanjima povećanog stresa.


























Trećeg dana obuke naglasak je bio na rad u sportskoj dvorani, na tatamiju. Polaznici su vježbali čitav niz tehnika za uporabu fizičke snage, palice, sredstava za vezivanje i raspršivača s nadražujućom tvari. Treneri iz Slovenije, Španjolske i Portugala svojim su znanjem i vještinama demonstrirali različite vrste zahvata koji su primjenjivi upravo u nadzoru granice i uvjetima u kojima se službenici mogu zateći.


 
Zadnji dan obuka bio je predviđen za praktične vježbe oblikovane kao niz situacijskih scenarija u kojima su polaznici demonstrirali znanja i vještine usvojene tijekom prethodnih dana. Pritom su primjenjivali različite tehnike prilaska vozilima i pregled vozila te ulazak i pregled objekata, korištenje vatrenog oružja, ostalih sredstava prisile i prve pomoći, sve pod budnim okom trenera. Jedan od bitnih elemenata na koji se pazilo tijekom izvođenja vježbi bilo je poštivanje ljudskih prava, za što je bila zadužena Frontexova trenerica i policijska službenica za pripremu i provedbu međunarodnih aktivnosti Martina Grdinić.




Predstavnik Frontexa Giedrius Baksa izrazio je hrvatskoj Policijskoj akademiji zahvalnost u svoje ime, ali i u ime Frontexa, posebno istaknuvši odličnu organizaciju i činjenicu da ni u jednom trenutku, kako za vrijeme obuke tako i izvan nje, nikome od trenera i polaznika nije ništa nedostajalo. Zahvalama se pridružio i Frontexov trener za uporabu sredstava prisile Grega Novak, naglasivši kvalitetnu logističku potporu kroz opremu ali i podršku hrvatskih policijskih službenika, koji su uvijek bili na raspolaganju.

Preduvjet za takvu organizaciju, naglasila je zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, jest timski rad i zajedničko zalaganje, koji jedino mogu donijeti vrhunske rezultate i cilj koji nam je svima isti: što bolje pripremiti službenike za obavljanje poslova na terenu.

Velika zahvala Policijske akademije ide i Zapovjedništvu za intervencije, odnosno Policijskoj upravi zagrebačkoj i policijskim službenicima Interventne jedinice na pruženoj logističkoj potpori tijekom provođenja situacijskih vježbi.
 

Pisane vijesti