„Rat protiv terorizma 10 godina poslije“

Sastanak Radne skupine za borbu protiv terorizma – CTWG pod radnim naslovom „Rat protiv terorizma 10 godina poslije“ u trajanju (17.-19. travnja) započeo je s radom danas, 18. travnja na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

 Foto: MUP

Sastanak Radne skupine za borbu protiv terorizma – CTWG pod radnim naslovom „Rat protiv terorizma 10 godina poslije“ u trajanju (17.-19. travnja) započeo je s radom danas, 18. travnja na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Organizaciju sastanka potpisuju PFP konzorcij vojnih akademija i sigurnosnih instituta, G. T. Marshall centar i MUP-a RH, Policijska akademija, a okupio je vrhunske i ugledne stručnjake za sigurnost i borbu protiv terorizma iz više od deset zemalja svijeta te same Hrvatske među kojima su bili Raphael Perl, izvršni direktor PFP konzorcija, John Schindler, voditelj ekspertne skupine za borbu protiv terorizma iz PFP konzorcija, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave  kriminalističke policije Vitomir Bijelić, načelnik Policijske akademije Zoran Ničeno, predstavnici tijela državne uprave te polaznici specijalističkog  diplomskog studija Kriminalistike s druge godine.

U ime ministara unutarnjih poslova Ranka Ostojića sastanak je otvorio te se prigodnim riječima dobrodošlice obratio sudionicima, uvaženim gostima  zamjenik ministra MUP-a Evelin Tonković. Potom je u govoru istaknuo kako je terorizam jedna od ugroza koja svakim danom dobiva sve više na važnosti, koja se vrlo brzo širi i koja predstavlja veliku opasnost za pojedinca, za zajednice, za države, za regije i za čitav svijet te nastavio: „Terorizam je negativna pojava koja nema granice ni u vremenu ni u prostoru , a javlja se u svim oblicima i svim područjima ljudskog društva.“ Kazao je i da je terorizam posebnu dimenziju dobio nakon tragičnih napada na ciljeve u SAD-u 11. rujna 2001. te da je taj događaj bio poticaj zemljama članicama EU za jačanje suradnje policijskih i pravosudnih tijela kao i usklađivanje zakonodavstava, jer su spomenute zemlje shvatile da se same ne mogu uspješno nositi s prijetnjama koje terorizam nosi.

Spominjući u kontekstu borbe protiv terorizma našu zemlju Hrvatsku zamjenik ministra MUP-a Tonković je pojasnio: „ Naša zemlja se odlučila za implementaciju najviših standarda u prevenciji i suzbijanju terorizma s ciljem zaštite građana i imovine na svom području te se protiv ove vrste kriminaliteta u Hrvatskoj uspješno primjenjuju globalne mjere. Zaštita od prijetnje terorizma obaveza je država, odnosno njenih institucija kojima je temeljna funkcija osiguravanje uvjeta za miran i siguran život građana.“ Smatra značajnom u borbi protiv terorizma suradnju s drugim državama i institucija na međunarodnoj i globalnoj razini te je u tom kontekstu naglasio kako je Hrvatska danas odgovorna članica međunarodne zajednice, jedna od članica NATO-a, a svoju predanost u borbi protiv terorizma potvrđuje i članstvom u antiterorističkoj koaliciji. Govoreći o samom geopolitičkom položaju Hrvatske u ovom dijelu svijeta u kontekstu borbe protiv terorizma dodao je kako je to: „Prostor koji je prošaran kriminalnim putovima, pravcima, tzv. „Balkanskom rutom“ kojima se krijumčare ljudi, oružje, narkotici, te činjenica da je turistička i tranzicijska zemlja, Republika Hrvatska potencijalna meta terorističkih organizacija.“ Spomenuo je među ostalim, na kraju da smrću Osame bin Ladena borba protiv terorizma nije zaustavljena te da ona nikako nije niti jednostavna niti jednoznačna, traži učinkovitu koordinaciju nadležnih tijela i institucija na međunarodnoj i globalnoj razini kao i stalnu edukaciju i obuku kadrova za preventivu i borbu protiv terorizma.

Nazočnima na ovom skupu pozdravno su se u ime organizatora obratili i dr. John Schindler, iz PFP konzorcija te dr. Krunoslav Antolić ispred MUP-a RH, Policijske akademije. U okviru dvodnevne konferencije bit će održano preko dvadeset zanimljivih stručnih izlaganja eminentnih predavača koja će odnositi među inima na slijedeće teme: Terorizam kao prijetnja globalnom sigurnosnom sustavu s naglaskom na hrvatsku nacionalnu sigurnost; Uloga SOA-e u borbi protiv terorizma i procjena SOA-e; Iranska kriza i Južni Kavkaz; Procjena rizika od terorističkog napada ICT u CNI; Organizirani kriminal i terorizam-poveznice, sličnosti i razlike; Prilagodljivost Al-Qaedeu razvijenom globalnom kontekstu; Rat protiv terorizma nakon deset godina: mjesto i uloga privatnog sektora i privatnih sigurnosnih tvrtki; Širenje "amaterskog" terorizma u zapadnoj Europi.

Važno je prema riječima dr. Antoliša da je Hrvatska sudionik ekspertne skupine u okviru koje je postala aktivna zahvaljujući tadašnjem statusu Hrvatske kao članice PFP-a, a pogotovo danas kao članice NATO-a. Zasigurno ova će stručna konferencija dati novi doprinos borbi protiv terorizma u svijetu.



Stranica