Pirotehničari dobili francuski priručnik

Prilikom današnjeg susreta Ataše za unutarnju sigurnost Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu Michel Felkay uručio je elektronsku verziju priručnika o postupanju s formacijskim eksplozivnim sredstvima (eksplozivnim sredstvima vojnoga podrijetla) prevedenog na hrvatski. 

U prostorijama Ravnateljstva policije danas su se sastali Ataše za unutarnju sigurnost Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu Michel Felkay, pomoćnik načelnika Uprave policije Dražen Mayka i načelnik Protueksplozijskog odjela u Upravi policije Neven Juričić. Povod ovog susreta bila je predaja elektronske verzije priručnika o postupanju s formacijskim eksplozivnim sredstvima (eksplozivnim sredstvima vojnoga podrijetla) prevedenog na hrvatski, a koji u svojem radu koriste francuski pirotehničari. Opsežan priručnik na oko 200 stranica sa skicama i fotografijama, rezultat je bogatog 65-godišnjeg iskustva francuskih pirotehničara u radu s formacijskim eksplozivnim sredstvima iz Prvoga i Drugoga Svjetskog rata. Priručnik sadrži i načine postupanja s eksplozivnim sredstvima većih dimenzija kao što su zrakoplovne bombe te mjere sigurnosti i radnje koje je potrebno poduzeti prilikom njihovoga onesposobljavanja. 

Uručenje priručnika rezultat je dobre suradnje s francuskom službom za deminiranje, koja je započela 2007. godine Twinning Light projektom osposobljavanja službenika protueksplozijske zaštite MUP-a RH u postupanju prema improviziranim eksplozivnim napravama koji su provodili francuski stručnjaci. Isto tako, početkom 2010. godine u sklopu TAIEX programa pomoći, francuski stručnjaci su u Policijskoj akademiji u Zagrebu održali trotjedni tečaj o postupcima uklanjanja zrakoplovnih bombi iz urbanih sredina kako bi se postupanje službenika protueksplozijske zaštite u ovakvim situacijama približilo europskim standardima. Suradnja je nastavljena prošle godine dvotjednom posjetom dvojice policijskih službenika Protueksplozijskog odjela i jednog policijskog službenika Odjela za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije francuskoj službi za deminiranje i centru za osposobljavanje francuskih deminera, koju je organiziralo Francusko veleposlanstvo u Zagrebu.



Stranica