Radni sastanak prometne policije

Prošlog tjedna u Valbandonu, održan je dvodnevni redovni radni sastanak predstavnika prometne policije. Pored načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava, voditelja odsjeka i pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa te načelnika postaja prometne policije, sastanku su prisustvovali i predstavnici Mobilne jedinice prometne policije i Policijske akademije.  

Prošlog tjedna u Valbandonu, održan je dvodnevni redovni radni sastanak predstavnika prometne policije. Pored načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava, voditelja odsjeka i pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa te načelnika postaja prometne policije, sastanku su prisustvovali i predstavnici Mobilne jedinice prometne policije i Policijske akademije. 

Na sastanku je raščlanjeno stanje sigurnosti cestovnog prometa u 2011. godini, aktualno stanje sigurnosti, zadaće naložene Planom preventivnog i represivnog djelovanja policije za 2012. godinu, aktivnosti vezane za nadzor teretnih vozila i autobusa, nadzor auto-škola i stanica za tehnički pregled vozila, očevidi prometnih nesreća, edukacija policijskih službenika te su analizirane aktivnosti prilikom nadzora brzine i preliminarnog testiranja vozača na droge, odnosno preventivne i represivne aktivnosti koje se poduzimaju prema najugroženijim sudionicima u prometu. Također su definirane i razrađene aktivnosti koje će prometna policija poduzimati prije i za vrijeme turističke sezone 2012. godine, a razmotren je i niz drugih pitanja vezanih za rad prometne policije. 

Kako bi se stanje sigurnosti podiglo na višu razinu, odnosno smanjila ukupna stradavanja na cestama u Republici Hrvatskoj, policijskim upravama su dane smjernice za rad, odnosno naloženo poduzimanje niza preventivno-represivnih aktivnost do kraja godine. 

Drugog  dana radnog sastanka, 2. veljače, istom su nazočili i predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, koji su prisutnim policijskim službenicima održali predavanja vezana za izuzimanje uzoraka i vještačenje tragova kod prometnih nesreća, utvrđivanje dinamike prometne nesreće, izuzimanje uzoraka i analiziranje prisutnosti alkohola i droga u organizmu kod sudionika u prometu, dostavljanje naloga za vještačenje i druge popratne dokumentacije i dr.



Stranica