Premijera filma „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“

Film je nastao u suradnji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva unutarnjih poslova. Govori o hrvatskim redarstvenicima, braniteljima koji su prvi stali na branik Domovine, o golemoj ulozi i doprinosu hrvatske policije u obrani i stvaranju neovisne i suverene hrvatske države.

 

Povodom 20. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske  te Dana policije i blagdana sv. Mihovila, njihovog zaštitnika,  u srijedu, 28. rujna, u zagrebačkom kinu „Europa“ premijerno je prikazan dokumentarni film „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“ u trajanju od 120 minuta. Uz ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića, događaju su nazočili  članovi Kolegija  ministra, članovi Kolegija glavnog ravnatelja, savjetnici ministra,  načelnici svih policijskih uprava te  gradonačelnik grada zagreba Milan Bandić. 

Film je nastao u suradnji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva unutarnjih poslova. Govori o hrvatskim redarstvenicima,  braniteljima koji su prvi stali na branik Domovine, o golemoj ulozi i doprinosu  hrvatske policije u obrani i stvaranju neovisne i suverene hrvatske države.

Scenarij i režiju potpisuje Darko Dovranić, koji je do danas snimio više od 50 filmova s tematikom Domovinskog rata.  Producent filma je Drago Škobić, snimatelj i direktor fotografije  Ivan Meteš, montažer Jadranko Kakša, a autor glazbe Mladen  Magdalenić.

Film je sniman na različitim lokacijama diljem Lijepe naše. Kroz sjećanje 80-ak aktivnih i umirovljenih hrvatskih policajaca  izravnih sudionika Domovinskog rata, autor Dovranić kronološki obrađuje ključne događaje i ratne operacije u obrani domovine, primjerice 5. kolovoza 1990. kada su postrojeni prvi hrvatski redarstvenici, 7. rujna 1990. kada je osnovana ATJ „Lučko“, „Krvavi Uskrs“ na Plitvicama, tragičnu pogibiju dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, napad na PP Glina i PP Pakrac, obranu  Struge Banske, Dalja, Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Vukovara, operacije „Bljesak“ i „Oluju“ kao i  mnoge druge događaje koji su obilježili rane devedesete godine prošlog stoljeća  kad se stvarala mlada hrvatska država. Sjećanja sudionika, policajaca branitelja upotpunjeno je arhivskom građom HRT-a. 

Svečani program predstavljanja filma uveličao je Zbor policijske akademije koji je uz pratnju tamburaškog orkestra  pod ravnanjem prof. Nevenke Pavleković  izveo  domoljubne pjesme „Ne dirajte mi ravnicu“ i „Zakletva policiji“  u čast svih hrvatskih branitelja, a nadasve 755 hrvatskih policajca koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

- Ovaj film za mene nije dovršena priča, već na određeni način tek početak. Do sada sam napravio više od 50 dokumentaraca o Domovinskom ratu, ali nikada nisam s hrvatskom policijom radio na ovakav način. Ovo je zapravo prvi put da je hrvatska policija otvorila vrata ovakvom snimanju. Toliko je još neispričanih priča, ima još toliko toga što bi trebalo reći, a što nije stalo u ovaj dvosatni film. U njemu nisu obuhvaćeni policajci koji su vrijedno i marljivo radili tijekom rata, primjerice u kriminalističkoj i pomorskoj policiji. U dvije epizode film će biti prikazan na  HRT-u: prva epizoda  30. rujna, a druga 1. listopada, izjavio je tom prigodom scenarist i redatelj Darko Dovranić.



Stranica