Prodaja monografije „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, uoči 20. obljetnice „Krvavog Uskrsa“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, izdalo je prvu monografiju o ulozi i značaju  hrvatske policije u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske.  

Knjiga se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu prikazan je pregled stvaranja suvremene države i borba za njezinu cjelovitost. Autor prvog dijela dr. sc. Ante Nazor opisuje uzroke raspada SFRJ, pobunu Srba u Hrvatskoj i sve događaje od tzv. „balvan revolucije“ do Sporazuma u Daytonu kojim je završen rat u BiH.

U drugom dijelu knjige autorice (Nikolina Gotal, Biserka Lukan, Ana Marija Vojković i Marija Žužul), djelatnice Odjela za odnose s javnošću MUP-a RH, prikazale su doprinos pripadnika MUP-a pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu. Tu su opisani početci stvaranja hrvatske policije od postrojavanja prvog hrvatskog redarstvenika na zagrebačkoj Policijskoj akademiji 5. kolovoza 1990., akcije u Pakracu 1991. pa do Vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja 1995. godine. O svim tim događajima i akcijama za knjigu su govorili bivši i sadašnji pripadnici MUP-a koji su u njima sudjelovali.   

Monografija Hrvatska policija u Domovinskom ratu

Izdavač: Ministarstvo unutarnjih poslova, Tisak AKD

Tvrdi uvez, format: 20,5x28 cm, broj stranica: 416,

Cijena: 200,00 kuna

Monografiju možete naručiti na način da na email: policijska_zaklada@mup.gov.hr ili faks: 01/6122 771 dostavite svoje podatke te potvrdu o uplati na žiro-račun Zaklade policijske solidarnosti 2390001-1100332922.    

Također, monografiju možete kupiti u knjižari na Policijskoj akademiji.         

Prodajom ove monografije prikupit će se sredstva za Zakladu policijske solidarnosti koja pomaže policijskim službenicima i članove njihovih obitelji koji se nalaze u teškim materijalnim situacijama uzrokovanim bolestima, elementarnim nepogodama i drugim oblicima stradavanja njihovog materijalnog statusa. 

 IZ RECENZIJA

„Ovo osebujno pisano djelo i svjedočanstva o doprinosu policajaca i službenika u redovima MUP-a RH tijekom obrane Domovine Hrvatske bit de za eminentne, dobronamjerne i objektivne povjesničare i istraživače velika riznica istine jer se radi o vjerodostojnim događanjima iz naše nedavne prošlosti koja se nudi hrvatskoj i svjetskoj javnosti.“

general pukovnik Marijan Mareković

„Ova monografija potvrda je doprinosa i zaloga hrvatske policije te ponovno naglašava neospornu činjenicu, koju navode i sami autori, kako „ …u novijoj povijesti nije poznato da je igdje u svijetu policija odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države kao što je to učinila hrvatska policija.“

mr. sc. Dražen Vitez

„Garibaldi je imao svoju tisuću, a Tuđman je imao oko tisuću sedamsto momaka koji su 5. kolovoza 1990. došli u Policijsku akademiju u Zagrebu. I to je ta jezgra, jedina oružana sila na koju se Hrvatska tada potpuno mogla osloniti u borbi protiv srpskih terorista. Iz nje se razvila Hrvatska vojska.“

                                                                                                                           dr. sc. Ante Nazor



Stranica