Suradnja Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa s HGSS-om

O suradnji Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa i Hrvatske gorske službe spašavanja razgovaralo se na sastanku predstavnika Centra s dopročenikom HGSS-a

U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa danas, 19. listopada 2021. održan je sastanak s gospodinom Nevenom Putarom, dopročelnikom HGSS-a i voditeljem Odjela za katastrofe i civilnu zaštitu te voditeljem K-9 potražnih timova. Tema sastanka bila je suradnja u obuci instruktora službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova.   

Voditeljica Centra, Danijela Petković uvodno je predstavila aktivnosti koje se trenutno provode u Centru, kao i planove za unaprjeđenje rada vezano za ovu specifičnu policijsku djelatnost. Dopročelnik Putar je naveo kako je HGSS uspio financirati izgradnju novog Centra za obuku pasa u Karlovcu u koji su uložena značajna financijska sredstva, ali i da se kontinuirano prati rad Centra i službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova, uglavnom kroz zajedničke akcije traganja, kao i edukacije djelatnika MUP-a koji su istodobno i članovi HGSS-a.

HGSS u radu s psima koristi 39 timova dok se još 20 timova dodatno obučava. Posebno je istaknuta uporaba pasa za dvije specifične namjene: „Air scent“ i „Cadaver“.

Svi sudionici sastanka složili su se da je svaki oblik edukacije, a posebno u radu s psima, nužan te da se mora provoditi smisleno i planski, kako bi se dobivena znanja što kvalitetnije primijenila i operativno iskoristila.

Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci u budućoj suradnji. Već u studenom 2021. u posjet HGSS-u dolaze pripadnici GSS-a iz Poljske, a sudjelovanje instruktora Centra na tom događaju bio bi dobar početak razmjene iskustava, znanja i dobre prakse u obuci pasa. Početkom slijedeće godine HGSS planira organizaciju Tečaja za rukovoditelje potraga, na koju su instruktori Centra također pozvani. Zaključno je dogovoreno da se u narednom periodu za instruktore Centra organizira tečaj kartografije i uporabe GPS uređaja, koje djelatnici HGSS-a uspješno koriste u svakodnevnom radu.

Pisane vijesti