Održan novi ciklus radionica o zaštiti ljudskih prava

U Spačvi je tijekom tri dana obučeno 45 policijskih službenika koji rade na zaštiti državne granice s BiH

U Smještajno-obučnom centru granične policije na Spačvi u protekla tri dana održane su tri jednodnevne radionice fokusirane na mehanizme zaštite temeljnih prava u postupanju granične policije. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 45 polaznika koji rade na zaštiti državne granice s BiH, iz PU vukovarsko-srijemske i PU brodsko-posavske.

Nastavak je to serije kraćih, jednodnevnih, obuka u organizaciji Uprave za granicu i Polcicijske akademije. Cilj obuka je implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad pripadnika granične policije kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice. Središnji su dio radionica slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Ovaj je program dio nove strategije poučavanja u kojoj se treneri nastoje približiti realnim okolnostima na terenu te u izravnom dodiru s praksom prenose i osvježavaju znanje policijskim službenicima. Radionice su stoga kratke i fokusirane – prilagođene sastavu polaznika, odnosno operativnim potrebama. To znači da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira u učionici, među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.

„Na ovom ciklusu radionica posebna je pozornost posvećena zaštiti ranjivih skupina jer su postupanja s tim skupinama prepoznata kao jedan od izazova s kojima se, s obzirom na pojačani migracijski pritisak, suočava granična policija“, rekao je Krešimir Kaniža, jedan od voditelja radionice. „Kako su djeca jedna od najosjetljivijih kategorija ranjivih skupina i kako se policijski službenici na zelenoj granici često susreću s djecom bez pratnje, veći dio vježbi bio je posvećen postupanju s djecom, s posebnim naglaskom na izbjegavanje njihove sekundarne viktimizacije“, dodala je Martina Grdinić. „Važno nam je osvijestiti polaznicima činjenicu da i djeca imaju prava, od kojih je jedno od važnijih pravo na informaciju i zaštitu u svim daljnjim postupanjima“, naglasila je.

Ovaj ciklus obuka kao i sljedeći koji predstoje, dio su projekta financiranog iz fonda „Emergency Assistance“ (EMAS) kojim koordinira policijska službenica Kristina Ciprić iz Uprave za granicu, zadužena za koordinaciju i nadzor obuke granične policije . Cilj projekta je jačanje kapaciteta granične policije na hrvatskom dijelu vanjske granice zbog povećanog migracijskog pritiska. Naime, ova obuka je jedan u nizu uspješnih projekata u suradnji Uprave za granicu i Policijske akademije. Prema iskazanim potrebama UZG, uz suglasnost Frontexove Jedinice za obuke, izrađen je plan i program ove obuke čiji je krajnji cilj povećanje kvalitete i ujednačenosti postupanja granične policije te približavanje europskim i temeljnjim vrijednostima.

Na otvorenju posljednje u ovom ciklusu radionica polaznike je ispred Policijske akademije pozdravila pomoćnica načelnice Mirjana Abramović, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da i ove radionice prati materijal na sustavu e-obrazovanja. U skladu je to s naporima koje Akademija poduzima u smjeru modernizacije obrazovnih programa i uvođenju modernih tehnologija u sustav policijskog obrazovanja.

„Tijekom pandemije bili smo prisiljeni dio programa početi izvoditi online i tada smo doista shvatili sve prednosti koje sustav e-obrazovanja pruža. Odlučili smo stoga, po uzoru na Frontex ili CEPOL, oblikovati online programe šire primjene na koje će se policijski službenici moći samostalno prijaviti i pratiti ih više ili manje vlastitim tempom“, najavila je pomoćnica Abramović. „Time ćemo policijskim službenicima omogućiti da preuzmu odgovornost za svoj profesionalni razvoj i napredak odabirući među ponuđenim temama ono što smatraju korisnim i primjenjivim u svom poslu.“

Pisane vijesti