Natjecanje prometnih policajaca motociklista

Natjecanje u vožnji spretnosti prometnih policajaca, vozača motocikala, održano je danas, 24. rujna, na Policijskoj akademiji.

Natjecanje u vožnji spretnosti prometnih policajaca, vozača motocikala, održano je danas, 24. rujna, na Policijskoj akademiji.

Program je započeo pozdravnim govorom načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa Borisa Orlovića koji je na početku govora zahvalio načelniku Policijske akademije Zoranu Ničenu bez čije podrške ne bi bila moguća organizacija ovog događaja. Pozdravio je ovaj susret kao događaj koji služi ne samo kao prilika da naši prometni policajci pokažu spretnost u upravljanju motociklima, već i kao prilika da se prenese poruka o važnosti poštivanja prometnih pravila, pogotovo kada su u pitanju motociklisti. „Kategorija motociklista najugroženija je od strane samih motociklista, ali i drugih sudionika u prometu.“ -istaknuo je načelnik Orlović.

Prije službenog dijela natjecanja održan je 30-minutni moto stand show tijekom kojeg je brojne akrobacije i spretnost pokazao peterostruki prvak Hrvatske u ovoj disciplini Dejan Špoljar. Vožnja na prednjem i zadnjem kotaču, škripa kočnica, iskre koje su iskakale tijekom pojedine akrobacije izmamile su zadivljene poglede i uzdahe brojnih polaznika Policijske akademije koji su došli pratiti natjecanje.

Na samom natjecanju svoju vještinu upravljanja motociklom pokazalo je 40 prometnih policajaca iz 18 Policijskih uprava, Mobilne jedinice prometne policije te Odjela za neposrednu zaštitu. Spretnost upravljanja motociklom koji teži nekoliko stotina kilograma pokazali su na poligonu koji je posebno osmišljen za ovo natjecanje, a kojeg je svaki od natjecatelja morao proći dva puta. Pod budnim okom suca Mirka Capana, instruktora policijske vožnje, koji je i jedan od idejnih začetnika ovog natjecanja, gledala se svaka greška koja je donosila i negativne bodove.

Natjecanje je završeno proglašenjem pobjednika i uručenjem pehara pobjednicima pojedinačno, ali i za ekipno sudjelovanje. Tako je u konkurenciji pojedinačno 3. mjesto odnio Željko Grginčić iz PU karlovačke, 2. mjesto Saša Matejčić iz Mobilne jedinice prometne policije i 1. mjesto Josip Medved iz PU zagrebačke koji je također i prošlogodišnji pobjednik ovog natjecanja. U konkurenciji ekipnog natjecanja 3. mjesto odnijela je ekipa PU karlovačke, Želko Grginčić i Robert Hrebac, 2. mjesto PU splitsko-dalmatinska, Šime Buzov i Josip Maršić te 1. mjesto PU zagrebačka, Josip Medved i Goran Medić. Iako pobjednik može biti samo jedan natjecatelji su istaknuli kako im je ovo dobra prilika za druženje i razmjenu iskustava.

Ovo natjecanje održano je drugu godinu zaredom uoči Dana policije, a rezultat je suradnje Policijske akademije i Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Sama ideja potekla je od dvojice instruktora policijske vožnje, Mirka Capana i Frane Čovića, koji su sudjelovali na ovakvim natjecanjima u inozemstvu. Uz blagoslov načelnika Borisa Orlovića i Zorana Ničena koji su i sami motociklisti, ostvarena je suradnja i započeta je, nadamo se, dugogodišnja tradicija ovakvih natjecanja. Sam načelnik Orlović  istaknuo je kako se nada da će iduće godine ovo natjecanje biti još organiziranije, trajati više dana te da će na njemu sudjelovati i brojni gosti policija iz drugih zemalja.



Stranica