Prevencija u lokalnoj zajednici

„Mi u Vladi, a vjerujem i svi na lokalnoj razini moramo učiniti sve u borbi protiv kriminala, u borbi protiv korupcije, ali prije svega za sigurnost svakog građanina i svake građanke RH. Pozdravljam dakako osnivanje ovih vijeća. Radeći posao proteklih godina i kao potpredsjednica Vlade i kao ministrica za obitelj i branitelje i međugeneracijsku solidarnost, ali prije svega kad se govori o tom problemu kao ministrica obitelji, na čelu Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, ali i Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji, hrabreći, potičući mnogobrojne projekte i u borbi protiv nasilja općenito, pridonijela sam i ugradila jedan svoj mali kamenčić u taj mozaik zajedništva u borbi za sigurnost svakog građanina i građanke RH. Ova aktivnost, osnivanja vijeća jest iznimno važan korak naprijed i vi imate moju punu i apsolutnu potporu. Ona će biti snažna i dalje, jer svakako pokazuje da prije svega nitko nije otok i nitko ne može sam u borbi protiv kao što je primjerice droga ili nasilje. Vjerujem da ćemo upravo zahvaljujući radu vaših kolegica i kolega vrlo brzo bilježiti i nove dobre rezultate u borbi protiv svih oblika zala koji prijete mladim ljudima, djeci i mladeži u RH. Podaci od prošle godine unose mali tračak nade da opada broj kriminaliteta vezanih za uporabu opojnih droga kod maloljetnika. Pozdravljam osnivanje ovih vijeća. Prepoznati zlo, prepoznati prijetnju, prijetnja pojedincu prijetnja je i društvu u cjelini - naglasci su govora predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor koji je uputila okupljenima otvarajući u utorak 15. rujna konferenciju na temu "Prevencija u lokalnoj zajednici", upriličenu na Policijskoj akademiji u organizaciji Ravnateljstva policije, a  pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Uz predsjednicu Vlade otvorenju i radu konferencije su nazočili državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić sa suradnicima te njemački partneri u projektu „Unaprjeđenje i razvoj prevencije kriminaliteta“ iz Baden Wuerttemberga SR Njemačke, gradova Stuttgarta i Heidelberga, koordinator projekta Andreas Stenger, Birgit Horlaender, Reiner Greulih te Dieter Balcerek iz Saveznog Ministarstva unutarnjih poslova SRNj s kojima MUP RH ima već višegodišnju suradnju baš na području Prevencije kriminaliteta u lokanoj zajednici. Sama konferencija okupila je mnoštvo gradonačelnika te gotovo sve načelnike PU iz naše zemlje. Cilj konferencije bio je osnaživanje mreže suradnje policije i lokalne zajednice u zajedničkim i koordiniranim aktivnostima na području prevencije kriminaliteta u lokalnoj zajednici, a u svrhu izgradnje i očuvanja sigurnijih i zdravijih lokalnih zajednica. U Hrvatskoj su do sada tako osnovana i djeluju 122 Vijeća za prevenciju kriminaliteta u raznim gradovima i općinama.

Članovi njemačkog izaslanstva - partneri u projektuGlavni ravnatelj policije Oliver Grbić obraćajući se pozdravno dobrodošlicom predsjednici Vlade, uzvanicima i nazočnima u ime svih djelatnika Ravnateljstva policije u svom je govoru kazao da Strategija djelovanja policije u zajednici jest u osnovi niz reformi MUP-a RH započetih još prije desetak godina te među inim istaknuo: -Upravo zato reforma operativno-preventivnog rada policije u odori bila je prvi projekt koji je krenuo u okviru Strategije djelovanja Policije u zajednici i koji je svojim napredovanjem u implementaciji inicirao prve aktivnosti u okviru ostalih projekata predviđenih tom strategijom. Pogotovo projekt prevencije i Prevencije kriminaliteta u lokalnoj zajednici. Naša je obveza da tim vijećima omogućimo punu funkcionalnost kroz izgradnju prevencije kriminaliteta kao sustava na nacionalnoj razini koji onda svoju provedbu doživljava na lokalnim razinama. Na taj način Vijeća za prevenciju kriminaliteta preuzimaju ključnu ulogu jer su kreatori javnih politika na svom području uključujući i punu primjenu nacionalnih strategija na lokalnim razinama. Ta vijeća omogućavaju potpunu i adekvatnu provedbu Vladina programa i aktivnosti za prevenciju, nacionalne strategije za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i drugih nacionalnih strategija i programa. Sustavno provođena prevencija kriminaliteta na lokalnoj razini stvara važnu osnovnu pretpostavku za naknadno smanjivanje uzroka kriminaliteta i prilika za izvođenje kaznenih djela.-

- Naglašavajući značaj ove konferencije i za MUP i cijelu RH državni tajnik Ivica Buconjić je kazao :- Sigurnost života i imovine jedan je od bitnih čimbenika kvalitete života stanovnika svake zemlje. Na sigurnost, a time i na kriminalitet kao pojavu koja sigurnost ugrožava, se dosada uglavnom tradicionalno gledalo kao na problem policije. Kriminalitet predstavlja zasigurno širi društveni problem te je time i potrebno jedno zajedničko usmjereno i angažirano društveno djelovanje. Slijedeći europsku praksu i uvažavajući iskustva i rezultate EU-zemalja, posebice dobru praksu SR Njemačke na području prevencije kriminaliteta, RH prepoznala je potrebu za angažiranjem šire društvene zajednice u reakciji na kriminalitet čega je rezultat činjenica da danas već mnoge javne službe, državne institucije, skupine građana, gospodarstvenici, udruge i pojedinci surađuju na razvoju programa koji imaju za cilj učiniti naše gradove sigurnijima. Iskustvo je pokazalo da su najuspješnije one preventivne aktivnosti koje su utemeljene na dubokom razumijevanju lokalnih problema koje se provode na lokalnim razinama.-

Andreas Stenger upoznao je sudionike s iskustvima i dobrim praksama razvoja Vijeća za prevenciju kriminaliteta u njemačkoj saveznoj zemlji Baeden Wuerttembergu. Ističući kako policija mora biti orijentirana na građane, prepoznatljiva građanima, ali isto tako kazao je Stenger: -U Vijećima vrlo važnu i najznačajniju ulogu imaju gradonačelnici,- a suradnja lokalne zajednice, drugih gradskih i lokalnih struktura i policije važna je za preventivno djelovanje na području kriminaliteta.

U radom dijelu konferencije izlaganja i predavanja održale su znanstvenice Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. sc. Irena Cajner Mraović na temu "Teorijska i praktična relevantnost prevencije u lokalnoj zajednici", a odgovarajući na pitanje: Zašto prevencija u lokalnoj zajednici? prof. dr. sc. Josipa Bašić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta govorila je pak o Modelu prevencije u lokalnoj zajednici sa znanstvenoistraživačkog i akcijskog aspekta naglašavajući kako su lokalne zajednice ključne za prevenciju čiji je moto je „Zajednice koje brinu.“ O viziji, spremnosti, funkcioniranju i učinkovitosti mreže za prevenciju u lokalnoj zajednici govorio je Krunoslav Boraovec, načelnik Ureda ravnatelja policije ističući kako su najveća vrijednost projekta Vijeća za prevenciju stručnjaci, ljudi koji djeluju u svojim sredinama. Upozorio je da djelatnost Vijeća treba biti strukturirana i dugoročna kako bi mogla dati konkretne i vidljive rezultate.Ispred Gradskog vijeća Stuttgarta, o djelovanju Vijeća za prevenciju govorila je Birgit Horleander, a s iskustvima i načinom rada Udruge za podupiranje prevencije kriminaliteta „ Siguran Heidelberg“ nazočne je upoznao njezin predsjednik Reiner Greulich. Prije završne rasprave i zatvaranja konferencije o svojim iskustvima i budućnosti Vijeća za prevenciju govorili su: Slobodan Marendić, tajnik Vijeća za prevenciju grada Solina, Edi Modrušan, voditeljica projekta Vijeća za prevenciju grada Labina te voditeljica Vijeća za prevenciju grada Varaždina Mirna Kezele. Konferenciju je vodila Sandra Veber, djelatnica Ureda ravnatelja policije.



Stranica