Otvoren online tečaj kojim počinje obuka europskih graničnih policajaca

U izradi i provedbi programa za Frontexove stalne snage aktivno sudjeluje i Policijska akademija

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) danas je počela s obukom 265 budućih pripadnika stalnih snaga europske granične i obalne straže. U prvoj kampanji Frontex će primiti više od 700 ljudi, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi se osiguralo da vladaju vještinama potrebnima za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonskim okvirom i etičkim standardima EU-a.

“S ponosom pozdravljam naše nove kolege u Frontexu. No oni su mnogo više od zaposlenika. Oni su na putu da postanu prvi pripadnici stalnih snaga europske granične i obalne straže, pioniri prve uniformirane službe za provedbu zakona Europske unije“, rekao je Fabrice Leggeri, izvršni direktor Frontexa.

Stalne snage pomagat će članicama Europske unije u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminala te vraćanje ljudi koji se ilegalno nalaze u Europskoj uniji.

Zbog ograničenja vezanih za epidemiju COVID-19 prvi dio obuke odvijat će se online, a drugi u obučnim centrima država članica Europske unije. Na taj će se način osigurati da pripadnici stalnih snaga steknu znanja i vještine za zajedničko djelovanje na svim operativnim poljima, uz potpuno poštovanje europskih zakona i etičkih standarda.

Policijska akademija kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija sudjelovala je u izradi programa obuke za stalne snage kategorije 1 – nove pripadnike te će biti važan partner Frontexu i u provedbi obuke novih stalnih snaga. Naime, Frontex je okupio tim od 65 članova – među kojima su Mirjana Abramović i Aleksandar Čubrilo s Policijske akademije, Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinica za provedbu nadzora državne granice i Antonio Vulas iz PU splitsko-dalmatinske – radi izrade programa za obuku novih Frontexovih stalnih snaga. Hrvatski će stručnjaci, inače certificirani Frontexovi treneri, sudjelovati i u samoj provedbi obuke, i u online fazi i kasnije u obučnim centrima zemalja članica EU-a. Hrvatski treneri predstavili su se polaznicima tijekom online otvorenja tečaja, istaknuvši kako je hrvatskom timu zadovoljstvo i čast biti dio tog velikog projekta, u koji su s kolegama iz ostalih zemalja članica uložili puno truda.

U skladu s Uredbom (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, Hrvatska je u obvezi sudjelovati u osposobljavanju stalnih Frontexovih snaga, a programe osposobljavanja, na temelju sporazuma s odabranim državama članicama, osmišljava i provodi Agencija u specijaliziranim institucijama za osposobljavanje i obrazovanje, uključujući partnerske akademije Agencije u državama članicama.

Prvi Frontexovi granični policajci bit će spremni za svoje nove zadatke i poslani na vanjske granice Europske unije u siječnju 2021. godine.

Stranica