Svečano obilježena 20. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika

 Foto: MUP
U nazočnosti predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, ministara  unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, ministra MOBMS -a Tomislava Ivića, izaslanika Predsjednika RH, zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnika Slavka Barića, glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića te visokih dužnosnika MUP-a i MORH-a, uzvanika i gostiju danas, u srijedu, 4. kolovoza na prostorima Policijske akademije u Zagrebu svečano je obilježena 20. obljetnica prvog postrojavanja pripadnika postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik.

Predsjednica Jadranka Kosor, počasna članica Udruge Prvi hrvatski redarstvenik  obratila se prigodnim riječima zavidnom skupu od oko osamsto simbolično postrojenih pripadnika Prvih hrvatskih redarstvenika u dvije bojne po sedam satnija pridošlih na svečanost iz cijele Hrvatske, obiteljima  poginulih i nestalih njihovih pripadnika tijekom Domovinskoga rata, dužnosnicima.

Pozdravljena pljeskom naglasila je povijesnu ulogu postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik te kako se poklanja i u ime Vlade RH njihovoj žrtvi, ali i iznad svega njihovoj ljubavi prema Hrvatskoj. Spomenula je kako su se redarstvenici hrabro odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana u obranu Hrvatske i svega što je hrvatsko, u obranu svojega doma i svoje Domovine. „Nošeni svetim idealima krenuli ste u izvršavanje vojno-redarstvenih zadaća diljem Hrvatske kako biste se suprotstavili započetoj agresiji, “ kazala je predsjednica Kosor te istaknula između ostalog: „ Domovinski rat bio je obrambeni, pravedan rat, morali smo braniti sebe, svoju domovinu, budućnost svoje djece, budućnost svakoga od nas. Vi ste zaslužni za stvaranje OS današnje RH i hrvatske policije, zaslužni za činjenicu da je Hrvatska članica NATO saveza, da će Hrvatska vrlo brzo postati članica EU. Da nije bilo vas ne bi bilo slobodne, samostalne, neovisne, demokratske i europske Hrvatske. Hrvatski branitelji omogućili su budućnost hrvatskome narodu, svim građankama i građanima RH .“ Sjetila se odlučnosti, mudrosti, zasluga  prvog hrvatskog Predsjednika  kao i svih hrvatskih branitelja, poginulih i nestalih, njihovih obitelji. Na kraju je predsjednica Kosor čestitala okupljenima Dan domovinske zahvalnosti,  Dan branitelja i Dan pobjede koji će biti proslavljen 5. kolovoza na dan početka slavne VRO „Oluja“.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko govoreći o povijesnim okolnostima formiranja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik je pak istaknuo: „ Te povijesne 1990. prepoznali ste znak vremena i trenutak obrane i stvaranja Domovine. U vašem odazivu zrcalila se stoljetna čežnja i htijenje hrvatskoga naroda. Privučeni dubokim nitima te čežnje, čežnje živih, ali i onih mrtvih sanjara iz davnina i daljina povijesti, nezaustavljivo ste i odlučno stali u redove hrvatskog redarstva. Vi kao i tisuće hrvatskih branitelja, izborili ste i stvorili novu autentičnu Hrvatsku. „ Također je naglasio da je Domovinski rat najvažniji i prijelomni trenutak cjelokupne hrvatske povijesti. Pročitavši riječi prvog hrvatskog Predsjednika upućene pred dvadeset godina postrojenim Prvim hrvatskim redarstvenicima ministar Karamarko je rekao kako su to bile povijesne vizionarske riječi, riječi načela, riječi prisege te zaključio: „ Bili ste istinski čuvari svakog hrvatskog doma i obitelji od Vukovara do Dubrovnika. To su činjenice, vrijednosti i slike koje se ne smiju nikad zaboraviti, koje opominju i obvezuju i nas danas, ali i one koji će doći poslije nas. Nikad ne ćemo prestati ponavljati misao da samo oni narodi koji poštuju svoju prošlost, koji znaju i uče iz vlastite povijesti, mogu razumjeti, mogu imati budućnost. „

 Slavko Barić pozdravljajući okupljene u ime predsjednika RH Ive Josipovića uputio je zahvale prvim hrvatskim redarstvenicima za sve ono što su učinili tijekom Domovinskoga rata te odao počast svima onima njihovim pripadnicima koji su poginuli kao i njihovim obiteljima kao i  ranjenima. Kazao je kako su se hrvatske sigurnosne snage formirale u vrlo teškim i kompleksnim povijesnim trenucima devedesetih te nastavio : „ Hrvatski je narod bio spreman i golim rukama, svojom voljom, svojim srcem obraniti ono što nam se pruža, a to je stvaranje Republike Hrvatske. Upravo prvi koji su bili na braniku i koji su dali znak da su spremni na sve ono što nas očekuje bili su prvi hrvatski redarstvenici. I u tome je povijesna uloga upravo vas i ove udruge. Vi ste bili i redarstvenici, i vojnici i časnici i organizatori i oni koji su promovirali novu vlast i nove odnose koje je zacrtala hrvatska politika u tom trenutku. Povijesna uloga Prvog redarstvenika u Domovinskome ratu mora biti i povijesno valorizirana. Vi ste i početak i začetak stvaranja oružanih snaga, odnosno sigurnosnog sustava RH. “  

General pukovnik Barić uručio je predsjedniku Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravku Lončaru  visoko državno odličje Red kneza Domagoja s ogrlicom kojim je Udrugu odlikovao Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović.  

U ime organizatora svečanosti  Ministarstva unutarnjih poslova RH i Središnjeg odbora Udruge Prvi hrvatski redarstvenik prigodnim pozdravnim govorom skupu se obratio Zdravko Lončar opširno se sjećajući povijesnih činjenica o nastanku i formiranju postrojbe prvi hrvatski redarstvenik. Spomenuo je kako su pred dvadeset godina na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu 5. kolovoza 1990. postrojene  dvije bojne Prvog hrvatskog redarstvenika s oko 1800 pripadnika. Upravo oni su bili kasnije jezgro formiranja Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje koja je prerasla u 1. gardijsku brigadu HV-a, vojne policije na Tuškancu te mnogih drugih specijalnih postrojbi MUP-a i prvih brigada ZNG-a.

Pred početak svečanosti u znak trajnog sjećanja i zahvale poginulim prvim redarstvenicima položen je vijenac na spomen obilježje Prvi hrvatski redarstvenik.  Zdravko Lončar uručio je predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor  plaketu Udruge.



Stranica