Planinarski maraton: Velebitski trekking 2010. ,, Poskok 3,,

Foto: MUP


I ove godine, po drugi puta za redom, Udruga veterana specijalne jedinice policije ,,ALFA,,Zagreb, u suradnji sa Klubom pustolovnih sportova ,,Multisport,, organizirala je planinarski maraton pod nazivom Velebitski trekking 2010. ,, Poskok 3,,. Maraton se održao 19. lipnja  ove godine, a startalo ispred Pustolovno izletničkog centra „Rizvan City“ u Rizvanuši pokraj Gospića.
Osim turističko - sportskog karaktera, ovaj projekt je ujedno i memorijalna utrka na spomen svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991. - 1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime ,,Poskok 3,, u spomen na akcije ,,Poskok 1,, i ,,Poskok 2,, u kojima su snage Specijalne policije MUP-a RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku Domovinskog rata.

Naime, u ljeto 1992. godine Specijalna policija MUP-a RH počela je zauzimati bitne vojno- strateške položaje na južnom Velebitu da bi na istom formirala svoje baze. Akcijama ,,Poskok 1,, i ,,Poskok 2,, obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša - Visočica - Oglavinovac - Struge - Marasovac - Ivine Vodice - Vlaški grad - Dušice - Veliko Libinje - Bukva, u sveukupnoj dužini preko 120 km. Na taj način stvorena je čvrsta linija obrane i omogućena kvalitetna priprema vojno - redarstvenih operacija ,,Maslenica,, Medački džep,, i ,,Oluja,, 

Pripadnici Specijalne policije su više od 1000 dana u vrlo ekstremnim planinskim uvjetima držali 120 km linije bojišnice - sve do 4. kolovoza 1995. godine, početka vojno- redarstvene akcije  ,,Oluja,, , čime su dali nemjerljiv doprinos obrani tog dijela Hrvatske i  pripremi te provođenju vojno - redarstvenih operacija ,,Maslenica,,  ,,Medački džep,, i ,,Oluja,,.  Upravo je projekt ,,Velebitski trekking - Poskok 3,, posvećen svim pripadnicima Specijalne policije koji su u ta teška, ali ponosna vremena, bili na Velebitu.

 Ovogodišnja utrka je podijeljena u dvije kategorije:


- ultra      ( 55 km na dionici : Rizvan city - Pasji klanac - Ramino korito - Baške oštarije - Dabarski kukovi - Baške oštarije - Rizvan city), za koju je pedviđeno oko 11 sati trčanja   do cilja. Sa zadovoljstvom možemo izjaviti, da su se na ovoj teškoj dionici pojavili i i članovi naše Udruge , ali i ispred Zapovjedništva Specijalne policije , MILKOVIĆ  STJEPAN i BARIĆ DAMIR te KNEŽEVIĆ DRAŽEN, SLAVULJ DARKO, MATANOVIĆ MARINKO te RENATO IVIČIĆ, pripadnici SJP Rijeka ,,AJKULA,,  Svojim nastupom i rezultatima koje su postigli, slobodno ih možemo svrstati uz bok najboljima u ovoj disciplini, imajući u vidu da su se na ovoj utrci pojavila sva ,,krema,, ovoga sporta i da je pobjednik u ovoj disciplini, ovu dionicu pretrčao za 7.5 sati, s tim da je u startu kasnio 20 min..!!!.

- planinarska    ( 30 km na dionici : Rizvan city - Pasji klanac - Ramino korito- -Baške oštarije - Rizvan city, za koju je bilo predviđeno oko 7-8 sati trčanja  a otprilike 4.5 sati za prvoga. U ovoj kategoriji imali smo više natjecatelja i to uglavnom naših veterana: DAMIR MATAN, POLJAK SAŠA, NIKICA VRABAC, (koji je ujedno imao i najbolji rezultat od prijavljenih veterana, utrčavši u cilj među prvih pet u ovoj disciplini) članova Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata ,,GROM,, iz Karlovca, zatim FRANJO TRIPLAT, BRANKO MARETIĆ - DEČINA, MARKO SVILIĆ, GRUBIŠA ŽELJKO, LUKA JAGAR, članovi Udruge veterana specijalne jedinice policije ,,ALFA,, Zagreb, po prvi put je stigla i grupa kadeta s Policijske Akademije, budućih mladih policajaca koje je na utrku doveo  IVAN MIČIĆ, odgajatelj na Policijskoj  Akademiji i sam sudionik rata kao pripadnik SJP ,,ALFA,, Zagreb.

    Konačni, službeni rezultati  utrke u obje discipline bit će dostupni na web stranici Kluba pustolovnih sportova Multisport (www.adventurerace.hr).

        Uz ove dvije kategorije postojala je još jedna: za one koji se nisu prijavljivali za utrku nego su se jednostavno htjeli prošetati  Velebitom, koje ni rano jutarnja kiša i oblaci nisu spriječili da  iskoriste prekrasan dan za šetnju s obiteljima. Hvala za sudjelovanje i njima!

        Na kraju ovog kratkog izvješća s utrke, ispred Udruge veterana specijalne jedinice policije ,,ALFA,, Zagreb, želio bih zahvaliti Ravnateljstvu policije, posebice  MILIJANU BRKIĆU. Naime, Ravnateljstvo je osiguralo tehničku potporu ovoj utrci. Zahvaljujem i ŠIMUNU CIMERMANU i  klubu ,,MULTISPORT,, ,bez kojih bi nam organizacija ovog događaja bila puno teža, ŽELJKU ŠARIĆU - PIGIJU, zahvaljujući čijoj je upornosti i trudu cijela ova ideja oko ,,Poskoka 3,, i realizirana  te DRAGANU DELAČU, fotografu MUP-a iz Gospića koji  je fotoaparatom popratio ovo natjecanje.



Stranica