Zatvoren projekt „Pripreme za uspostavu ureda S.I.Re.N.E.“

U amfiteatru Ravnateljstva policije u srijedu, 17. lipnja, svečano je zatvoren projekt   Pripreme za uspostavu ureda “S.I.Re.N.E.”(Supplementary Information Requests at National Entries), koji je dio PHARE programa Europske unije. Visoki predstavnici zemalja partnera u ovome twinning projektu,  predstavnici Ministarstava unutarnjih poslova Republike Italije i Republike Hrvatske, predstavili su rezultate provedbe projekta.

O projektu su govorili Fabio Maniscalco iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Italije, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose MUP-a RH Filip Dragović, šef  izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert, talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza, voditelji projekta s talijanske i hrvatske strane Claudio Schettini i načelnik Mario Rošić te glavni ravnatelj policije Vladimir Faber.

Projekt je za cilj imao provedu pripremnih aktivnosti policijskih snaga u RH za uspostavu ureda S.I.Re.N.E. te osigurati učinkovitu razmjenu informacija u sustavu SIS-a (Schengenski informacijski sustav), a sve u skladu sa zakonodavstvom EU.

Voditelj projekta Marijo Rošić iz MUP-a RH rekao je kako je u projektu S.I.Re.N.E., koji je počeo 21. siječnja ove godine, sudjelovalo 45 stručnjaka iz ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, financija, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i državnog odvjetništva, dok je nositelj projekta u ime MUP-a Uprava kriminalističke policije.

U posljednjih nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Italije, preko eksperata iz ureda S.I.Re.N.E., pružalo je potporu djelatnicima Uprave kriminalističke policije MUP-a u pripremama za uspostavu ureda S.I.Re.N.E. Partneri u projektu su izradili tri glavna upravljačka alata koja će primjenjivati policija u RH. Kao prvo, izrađen je plan aktivnosti za uspostavu ureda S.I.Re.N.E. u Hrvatskoj koji je prihvatilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Drugo, smjernice za pravna, organizacijska i kadrovska pitanja izradio je MUP RH, a one sadrže glavne „naputke“ za provedbu razmjene dodatnih informacija u sklopu Schengenskog informacijskog sustava. I na kraju kao treće, izrađen je plan za podizanje svijesti i informiranje ključnih institucija po pitanju uspostave ureda S.I.Re.N.E. te je provedba navedenog plana započela održavanjem seminara za informiranje predstavnika ključnih institucija.

Voditelj projekta države članice EU-a Claudio Schettini rekao je da to što će Hrvatska biti korisnik SIS-a za Italiju znači nove funkcionalnosti i nove procedure, a šef izaslanstva Europske komisije u RH Vincent Degert naglasio je da su ovdje povezani pojmovi slobode i zaštite sigurnosti jer se ljudi žele osjećati sigurno. - To područje slobode ne smije biti zloupotrijebljeno i zato mora biti kontrolirano - zaključio je Degert. 

Filip Dragović, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose MUP-a RH, rekao je da je projekt u vrlo kratkom vremenu ostvario vrlo dobre rezultate. - Sama sposobnost RH i MUP-a da u potpunosti primjeni pravnu stečevinu EU - velika je čast. Iako je implementacija pravne stečevine samo jedan od kriterija za članstvo, to je veliki korak u približavanju Hrvatske Europskoj uniji – zaključio je Dragović.

Ova 2009. godina je simbolična jer je prije točno deset godina stupio na snagu Amsterdamski ugovor (potpisan je 1997. godine) koji je uključivao Schengenski acquis, što je bila revolucija u shvaćanju i poimanju sigurnosnih pitanja. Glavni ravnatelj policije Vladimir Faber rekao je da osim što je ovim projektom RH ispunila jednu od obveza predviđenu pravnom stečevinom EU, projekt je doprinio i ispunjavanju zadanih smjernica za rad Ministarstva u području unapređenja međunarodne policijske suradnje. Uspostava S.I.Re.N.E. ureda unaprijedit će međunarodnu suradnju RH sa zemljama članicama Europske unije u područjima prekograničnog praćenja, nadziranja i prekograničnih potjera.

Odmah po punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, institucije za provedbu zakona u RH započet će razmjenjivati informacija s 25 država, koje trenutno primjenjuju Schengenski sporazum. Razmjenjivat će podatke o traženim osobama, ukradenim vozilima te ukradenim ili izgubljenim dokumentima. Navedena razmjena informacija odvijat će se putem primjene sustava S.I.S-a.

U sustavu je pohranjeno gotovo 30 milijuna podataka, koje ažuriraju nacionalna tijela oformljena na osnovu Schengenske konvencije, a radi se o uredima S.I.Re.N.E.. Kako bi se osiguralo ispravno funkcioniranje ove baze podataka, svaka država članica mora oformiti vlastiti nacionalni ured S.I.Re.N.E. prema unaprijed utvrđenim uvjetima na razini EU. Kada dođe do ukidanja granica, organizirana razmjena informacija između partnera je iznimno važna.

Za vrijeme trajanja projekta, čije je sveukupna vrijednost 130 tisuća eura, dogovorena je i daljnja suradnja između Policijske akademije MUP-a RH i Carabinieri Academy of Velletri, gdje će 20 policijskih službenika iz Hrvatske proći program forenzičke obuke.


Stranica