INFORMACIJE: Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac u 2009./2010. godini

Utvrđeno je da će se provjera duševne, tjelesne i zdravstvene sposobnosti provoditi kontinuirano do okončanja postupka odabira kandidata. Stoga će svi kandidati koji su podnijeli prijavu na natječaj i koji udovoljavaju formalnim uvjetima iz natječaja, a do sada nisu pozvani na testiranje biti testirani po pozivu i terminu

FOTO: Ilustracije

U lipnju, odnosno 10. lipnja 2009. godine na web stranicama MUP-a objavljen je natječaj za upis polaznika u Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac u 2009./2010. godini.

U točkama I., II. i III. natječaja naveden je broj polaznika Programa obrazovanja koji će nakon završenog Programa biti primljeni u službu u policijske uprave, kako je navedeno u natječaju, te datum i mjesto početka Programa obrazovanja.    

U odnosu na natječaj valja reći da je jedan od uvjeta završena srednja četverogodišnja škola bilo kojeg usmjerenja i dobna granica od 24 godine na dan početka provođenja Programa – 15. 10. 2009. odnosno 1. 3. 2010. godine. 

Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac temeljni je i obvezni program obrazovanja za sve buduće policijske službenike koji se zapošljavaju na radnom mjestu policijskog službenika temeljne policije sa srednjom stručnom spremom. Provodi se temeljem Odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac u 2009./2010. godini provodit će se tako da će polaznici provoditi devet mjeseci na obuci u Policijskoj akademiji, a nakon toga će obavljati vježbenički staž u policijskim upravama, u trajanju od 12 mjeseci. Tijekom obuke boravak na Policijskoj akademiji je obvezan.

Kandidati koji su podnijeli prijave na natječaj i koji udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja sudjeluju u selekcijskom postupku odabira kandidata na taj način da ih se poziva na provjeru (testiranje) u Policijsku akademiju.  

Selekcijski postupak odabira kandidata obuhvaća provjeru duševne i tjelesne sposobnosti te motivacijski razgovor. Provjera duševne sposobnosti provodi se kroz psihologijsko testiranje, a provjera tjelesnih (motoričkih) sposobnosti obuhvaća poligon natraške, korake u stranu, sklekove, trbušnjake i trčanje na 1 500 metara.

Zdravstvenu sposobnost kandidata utvrđuje Dom zdravlja MUP-a liječničkim pregledom, sukladno Pravilniku o mjerilima i načinu utvrđivanja posebne duševne i tjelesne sposobnosti policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova („Narodne novine“ broj: 54/07, 34/07-ispravak i 4/09). Prema istom Pravilniku minimalna visina je 170 cm za muške i 160  cm za žene, dok minimalna težina iznosi 60 kg za muške i 50 kg za žene.

Mjesečna naknada koju primaju polaznici Programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, odabrani na temelju natječaja za upis u Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac u 2008./09. godini, je 450 kuna. Smještaj i boravak na Akademiji tijekom školovanja je obvezan.

Polaznici se u Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac primaju temeljem natječaja u kojem je specificirano koliko se polaznika prima za službu u pojedine policijske uprave. Dakle, raspored u službu provodi se sukladno kadrovskim potrebama MUP-a, a polaznici ne mogu birati radno mjesto, već se kod same prijave na natječaj može izraziti želja za rad u određenoj policijskoj upravi .

Prijave na natječaj, s potrebnom dokumentacijom, podnose se (u skladu s tekstom natječaja) na adresu: Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za pravne poslove i ljudske potencijale, Zagreb, Ulica grada Vukovara 33 - s naznakom „za natječaj“. Ostale informacije o Programu možete dobiti na web stranicama MUP-a - Policijska akademija - Odjel za policijsku obuku.

Sukladno objavljenom Natječaju, utvrđeno je da će se provjera duševne, tjelesne i zdravstvene sposobnosti provoditi kontinuirano do okončanja postupka odabira kandidata.

Isto tako, utvrđeno je da će kandidati biti pozivani na navedene provjere isključivo putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

Stoga će svi kandidati koji su podnijeli prijavu na natječaj i koji udovoljavaju formalnim uvjetima iz natječaja, a do sada nisu pozvani na testiranje biti testirani po pozivu i terminu, koji će se objaviti na web stranici ovog Ministarstva pod kategorijom Natječaji - Školovanje. Obzirom na navedeno, kandidati su dužni pratiti web stranice ovog Ministarstva kako bi pravodobno dobili informaciju o terminu testiranja.

S obzirom na utvrđeni datum početka Programa obrazovanja za polaznike iz točke I. i II. natječaja, koji počinje 15. 10. 2009. godine, prioritet u pozivu radi provjere duševne i tjelesne sposobnosti, imaju kandidati koji su podnijeli prijave upravo za rad u policijskim upravama navedenim u točkama I. i II. natječaja. Nakon njih, kontinuirano će biti pozivani kandidati koji udovoljavaju uvjetima iz natječaja, a podnijeli su prijavu za točku III. natječaja.

Sve informacije o studiju na Visokoj policijskoj školi dostupne su na web stranicama MUP-a - Policijska akademija.



Stranica