Konferencija o trgovanju ljudima i djecom u Austriji

Foto: MUP Austrija

U Policijskoj akademiji u austrijskom gradu Traiskirchenu prošlog je tjedna (od 18. do 22. siječnja) održana konferencija FLC 2010 - Force Labor Children - o trgovanjima ljudima. Konferenciju su organizirali Savezni kriminalistički ured iz Beča i Migracijska i carinska služba Ministarstva za domovinsku sigurnost SAD-a (ICE - Imigration and Costums Enforcement). Ministarstvo unutarnjih poslova RH predstavljali su policijski službenici iz Uprave kriminalističke policije Zlatko Koštić i Marijana Valjan-Harambašić.

Konferencija je bila usmjerena na razmjenu iskustava na području trgovanja djecom i formiranje transnacionalne mreže. Osim općih tema o trgovanju ljudima, obrađene su i teme o radnoj eksploataciji, trgovanju djecom posebno s aspekta seks turizma te mehanizama zaštite žrtava i svjedoka.

Predstavnici zemalja sudionica predstavili su konkretan slučaj iz svoje prakse, s posebnim osvrtom na eventualno utvrđene nedostatke i slabosti tijekom vođenja postupka, kako predkaznenog tako i pred nadležnim sudom. Predstavnici MUP-a RH prezentirali su Operativnu akciju „BLOND“ - slučaj koji je dobar primjer ostvarene međunarodne suradnje Hrvatske i Švicarske, kako neformalne, tako i formalne.

U akciji je identificirano devet žrtava trgovanja ljudima, a nadležnim državnim odvjetništvima prijavljeno je sedam počinitelja kaznenih djela u svezi trgovanja ljudima, razbojništava i drugog.

Svi sudionici konferenciji aktivno su sudjelovali u svim prezentacijama, kako bi se utvrdili zakonski okviri svake od zemalja sudionica, ali i da bi se preko migracijske politike, koja je usko vezana za trgovanje ljudima, pokušao suzbiti ili bar ograničiti manevarski prostor terorizmu.

Na konferenciji je, uz Republiku Hrvatsku, sudjelovalo još 16 zemalja: Austrija, Albanija, BiH, Bjelorusija, Gruzija, Italija, Kanada, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka, SAD i Ukrajina.



Stranica