Završen tečaj prometne policije za obavljanje očevida

Foto: Ilustracija
Na Policijskoj akademiji je od 21. rujna do 9. studenoga trajao tečaj prometne policije za osposobljavanje policijskih službenika za obavljanje očevida prometnih nesreća. Tečaj se po prvi put se održao prema novom planu i programu, a prvu generaciju činilo je 15 policajaca iz većine policijskih uprava.


Cilj tečaja je bio osposobiti policijske službenike za samostalno obavljanje očevida prometnih nesreća. Tako su stručnjaci policajcima predavali o teoretskim znanjima o prometnim nesrećama i obvezama policijskih službenika, kako bi im se osigurala teoretska podloga za uvježbavanje praktičnog postupanja na mjestu događaja nesreće. U praktičnom dijelu nastave polaznici su se upoznali sa situacijskim planom, priborom potrebnim za izradu situacijskog plana, načinom fiksiranja mjesta događaja, izradom kriminalističke fotografije, nalaženjem i prepoznavanjem pojedinih tragova te njihovo izuzimanje. Na kraju tečaja svi su polaznici uspješno položili završni ispit.

Odmah po završetku tečaja za osposobljavanje policijskih službenika za obavljanje očevida prometnih nesreća, u ponedjeljak, 9. studenoga, započeo je Osnovni tečaj prometne policije koji se također održava po novom planu i programu. Tom tečaju prisustvuje 30 polaznika koji će se upoznati s načinom i sadržajem mjera i aktivnosti koje policija poduzima sukladno temeljnim odrednicama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2006. – 2010.i osnovnim zadaćama Provedbenog plana preventivno i represivnog djelovanja policije u cestovnom prometu. Završetak tečaja predviđen je za 22. prosinca, kad se održava završni ispit. Nakon završenog tečaja policijski službenici biti će osposobljeni za samostalno obavljanje poslova nadzora i upravljanje prometom.

Tečaj prometne policije, koji se dosad održavao po starom planu i programu, podijeljen na tečaj za obavljanje očevida i osnovni, odnosno, početni tečaj.



Stranica