Strana izaslanstva posjetila MUP

Foto: MUP
Danas, 30. rujna, u Velikom salonu u sjedištu MUP-a ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sa suradnicima primio je u posjet strana izaslanstva u povodu obilježavanja jučerašnjeg  Dana policije i blagdana sv. Mihovila.

Događaju su, uz ministra Tomislava Karamarka i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića,  nazočili i tajnik Kabineta ministra Dubravko Novak, zamjenici gl. ravnatelja policije Milijan Brkić i Dražen Vitez te načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Strana izaslanstva činili su predstavnici policija iz Republike Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Češke, Republike Kosovo, Republike Mađarske, Republike Slovačke te Republike Slovenije. Tom prigodom glavni ravnatelj policije Oliver Grbić zahvalio je na dolasku brojnim okupljenim uvaženim gostima, izaslanicima stranih policija: direktorima policija, policijskim časnicima za vezu te načelnicima iz naših susjednih i prijateljskih zemalja. Ravnatelj je istaknuo da su svojim dolaskom oni dali značaj ne samo jučerašnjem održavanju Svečane akademije u povodu Dana hrvatske policije i blagdana njezina zaštitnika Sv. Mihovila, nego su upravo tim činom potvrdili dobru dosadašnju suradnju naših prijateljskih zemalja. U tom kontekstu Grbić je naglasio kako će dosadašnju dobru i uspješnu međusobnu suradnju kao novi glavni ravnatelj hrvatske policije nastojati  održati i produbiti u budućnosti, a posebice na područjima borbe protiv organiziranog kriminaliteta, s naglaskom na suzbijanju krijumčarenja ljudi, oružja i droge, tim više  jer se naša zemlja kao i spomenute nam prijateljske zemlje nalazi u istoj regiji kroz koju prolazi tzv. balkanska ruta. Okupljene izaslanike stranih policija također je izvijestio kako je proteklog tjedna na kolegiju u Kabinetu ministra dogovoreno slanje hrvatskih policijskih časnika već početkom iduće godine u neke susjedne nam zemlje - za što su već stvoreni zakonski preduvjeti i osigurana financijska sredstva.

Ministar Tomislav Karamarko, nakon što je srdačno pozdravio okupljene goste, podsjetio je kako se Hrvatska danas nalazi u jednoj specifičnoj situaciji što se tiče pregovora oko ulaska u EU:  - A jedan dio naših nastojanja i našeg strateškog plana je i ostvaren jer - postali smo članica NATO pakta - kazao je ministar te dodao:

- Slijedi nam dovršetak pregovora oko ulaska u EU, a jedno od bitnih preduvjeta za ulazak Hrvatske u EU je i borba protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije. Budući da u zadnje vrijeme bilježimo značajne uspjehe na tim područjima, odao bih priznanje i vama, vašim zemljama, ministarstvima i ravnateljstvima policija jer ste nam u toj borbi upravo vi pomogli - kazao je okupljenim stranim izaslanicima ministar Karamarko te je izrazio nadu i želju kako će u budućnosti ta suradnja biti na još višoj razini.



Stranica