Obilježavanje Dana policije 2008.

Kao svake godine Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno obilježava Dan policije 29. rujna, na dan Svetog Mihovila, zaštitnika policije. Prigodne programe uoči Dana policije organizirale su mnoge policijske uprave, a u Ministarstvu unutarnjih poslova obilježavanje je započelo 25. rujna otvaranjem izložbe u organizaciji Muzeja policije nazvanoj „Zašto suparnici“, koju je svečano otvorio ministar Berislav Rončević. Sutra, 26. rujna, u prostorima PP Vukovar održat će se svečanost u povodu završetka projekta Izgradnje digitalnog radiokomunikacijskog sustava – TETRA.

Na zagrebačkom SRC Jarun, između ulica Hrgovići i Hrvatskog sokola, u nedjelju,  28. rujna s početkom u 10 sati održat će se prigodni program predstavljanja svih rodova policije, kao i atraktivne vježbe pripadnike Interventne i Specijalne jedinice policije te vježbe sa službenim policijskim psima tragačima itd. Program traje od 10 do 15 sati, a osim pokaznih vježbi, građani će moći razgledati policijska službena vozila i ostalu tehniku koju policija koristi u svom svakodnevnom radu.

U povodu obilježavanja dana Svetog Mihovila već tradicionalno PU zagrebačka organizira utrku pod nazivom „Četiri Zagrebačka trga“. Utrka započinje u nedjelju, u 12 sati u parku Zrinjevac i povezuje četiri zagrebačka trga – Trg Nikole Šubića Zrinskog, Strossmayerov trg, Trg maršala Tita i Trg bana Josipa Jelačića. U utrci mogu sudjelovati djeca do 14 godina starosti te svi građani i atletičari podijeljeni u 6 dobnih kategorija.

Na sam Dan policije u ponedjeljak, 29. rujna, u 7.45 sati izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, predvođeno ministrom Berislavom Rončevićem, položit će vijence na zagrebačkom Mirogoju uz Zid boli, na grobnicu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i uz mirigojski središnji križ. Ministra Rončevića, glavnog ravnatelja policije Marijana Benka i načelnike svih policijskih uprava, u povodu Dana policije, primit će i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. U prostorima Kabineta ministra održat će se svečanost dodijele godišnjih nagrada i odlikovanja djelatnika MUP-a, a u crkvi Svetog Vinka u Frankopanskoj ulici u 18 sati održat će se Sveta misa. Obilježavanje Dana policije završava Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu, s početkom u 20 sati.



Stranica