Donacija opreme graničnoj policiji vrijednosti preko 500 tisuća dolara

Tijekom četverogodišnjeg razdoblja (2004. - 2007.g) američka je Vlada donirala putem Veleposlanstva SAD-a u RH tehničku opremu graničnoj policiji Ministarstva unutarnjih poslova ukupne vrijednosti 560.453 američkih dolara. Suradnja između američkog veleposlanstva i Uprave za granicu ostvarena je putem programa „Export control and border security“, a podrazumijevala je donaciju tehničke i druge opreme za nadzor državne granice, te financiranje i provedbu specijalističke obuke policijskih službenika kako u Republici Hrvatskoj, tako i u SAD-u.


Donirana je slijedeća oprema: 215 uređaja za detektiranje ionizirajućeg zračenja, 400 zaštitnih odjela za pomorsku i riječnu policiju, 14 prijenosnih računala za policijska plovila, 10 kompleta senzora za perimetarsku zaštitu državne granice, uređaj za rendgensku provjeru ručne prtljage te 10 GPS uređaja.

Specijalistička obuka policijskih službenika provedena je u edukacijsko-znanstvenom policijskom centru u Valbandonu, u policijskim upravama i na američkoj Radiološkoj akademiji.


U narednom razdoblju predviđen je nastavak opremanja i obuke hrvatske granične policije kroz daljnju suradnju.

Izuzetno dobra suradnja ostvarena je i zahvaljujući Donaldu R. Johnstonu, savjetniku za kontrolu izvoza i graničnu sigurnost u Veleposlanstvu SAD-a u RH, a uručena je i posebna zahvalnica pomoćniku načelnika Uprave za granicu, Stipici Kuni.



Stranica