Američka Vlada donirala hrvatskoj policiji informatičku opremu

U ime američke vlade američki veleposlanik u RH Anthony Bradtke predao je danas Ravnateljstvu policije donaciju informatičke opreme, ukupne vrijednosti 30.000 dolara.

Temeljem dugogodišnje uspješne suradnje Ravnateljstva policije sa institucijama Sjedinjenih Američkih Država i potpisanog Ugovora o doniranju opreme, američki veleposlanik u RH Anthony Bradtke, u ime američke Vlade, predao je danas Ravnateljstvu policije donaciju informatičke opreme, ukupne vrijednosti 30.000 dolara.

Na svečanosti primopredaje opreme u prostorijama Ravnateljstva policije na ovoj vrlo vrijednoj donaciji zahvalio se ravnatelj Marijan Benko. On je u svom obraćanju posebno naglasio dosadašnju vrlo intenzivnu suradnju policije sa Vladom SAD-a, zahvalio se na svim doniranim sredstvima, odnosno materijalno-tehničkoj opremi ustupljenoj hrvatskoj policiji, kao i na svim edukacijskim putovanjima hrvatskih policijskih službenika u SAD. „Želim istaknuti da se neposredna suradnja Ravnateljstva policije i institucija Vlade SAD-a ostvaruje putem stalnog američkog predstavnika u Ravnateljstvu policije, koji pokriva područje pružanja pravne pomoći. Najplodnija policijska suradnja s policijskim tijelima SAD-a odvija se na području edukacije policijskih kadrova, od čega posebno ističem suradnju sa FBI Akademijom, Međunarodnom akademijom ILEA, agencijom DEA vezano za suzbijanje zlouporabe opojnih droga te George Marshall Servisom. Cjelokupna suradnja odvija se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, te je i današnja američka donacija informatičke opreme rezultat uspješne suradnje kriminalističke policije MUP-a i Veleposlanstva“, naglasio je ravnatelj Benko.

Donirana informatička oprema koristit će se u svim policijskim upravama u radu kriminalističke policije, kao i za projekt „Kako postupati s informatorima“ koji će se realizirati za narednih šest mjeseci. Dio opreme koristit će se i za potrebe novo ustrojene jedinice koja će se baviti ciljanim potragama. „Zahvaljujem Vam gospodine Veleposlaniče još jednom na ovoj vrijednoj suradnji i uvjeravam Vas kako će oprema biti iskorištena u borbi protiv kriminaliteta, te kako ona predstavlja jačanje naših kapaciteta u tom području“, rekao je na kraju svog obraćanja ravnatelj Benko.

„Hrvatskoj policiji, koja se već dokazala u suzbijanju svih oblika kriminaliteta, doniramo ovu informatičku opremu koja predstavlja naš doprinos u borbi protiv organiziranog kriminala. Oprema će se koristi za kazneni progon počinitelja najtežih kaznenih djela, a ovom prilikom želim naglasiti da ćemo Hrvatskoj, kao vodećoj zemlji u regiji, i dalje nastojati donirati materijalna sredstva i to putem US Marshall Servise i programa ICITAP“, istaknuo je američki veleposlanik Bradtke.



Stranica