Posjet izaslanstva MUP-a Republike Moldavije MUP-u RH

Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Moldavije boravilo je u radnom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U organizaciji Uprave policije i Ureda ravnatelja policije od 27. do 31. siječnja 2008. peteročlano izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Moldavije boravilo je u radnom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Posjet se odvijao u tematskom okviru „Reforma hrvatske policije i implementacija Strategije djelovanja Policije u zajednici u Republici Hrvatskoj“, ali i kao nastavak suradnje hrvatske i moldavijske policije započete u okviru rada Pododbora za policiju u zajednici Udruženja ravnatelja policija zemalja jugoistočne Europe (SEPCA), kojim MUP RH predsjedava od 2005. godine. Važno je istaknuti kako organizacija ovog radnog posjeta predstavlja jedan od prvih ovakvih oblika međunarodne stručne pomoći koju MUP RH pruža drugim policijama u regiji.

Domaćini posjeta izaslanstvu MUP-a Republike Moldavije bili su ispred MUP-a RH Jakob Bukvić, zamjenik ravnatelja policije te pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Marko Rašić sa suradnicima. Oni su s predstavnicima modavijskog ravnateljstva policije Constantinuom Boesteanuom, Gheorgheom Munteanuom, Valeriom Sirbuom, Alexeiem Gutuom i Iurieem Pinteauom posjetili više organizacijskih jedinica MUP-a RH. Tom prigodom je moldavijsko izaslanstvo u neposrednoj komunikaciji s voditeljima tih jedinica hrvatske policije i njihovim najbližim suradnicima bilo upoznato s ustrojem i djelovanjem Ravnateljstva policije RH, kao i s ustrojem i radom Uprave policije, pripremom i provedbom Strategije djelovanja policije u zajednici i projekta „Reforma operativno-preventivnog rada policije u odori“. Gosti su također bili upoznati i s ustrojem, radom Uprave kriminalističke policije te provedbom projekata „Unaprijeđenje i razvoj kriminalističke prevencije“ i „Organizacija komunalne prevencije“. Predstavljen im je i rad Centra za kriminalistička vještačenja „Ivan Vučetić“, zatim rad Odjela za odnose s javnošću MUP-a RH te provedba njihova projekta „Reforma odnosa s javnošću“. Predočen im je potom ustroj i rad Uprave pravnih i kadrovskih poslova MUP-a RH koji uspješno provedi projekt PHARE 2005 „Upravljanje ljudskim resursima“. Posjetili su Policijsku akademiju u Zagrebu te PU varaždinsku i PU zagrebačku te se upoznali s njihovim aktivnostima koje se provode u okviru Strategije djelovanja Policija u zajednici.

 Na završnom prijemu upriličenom kod Marka Rašića, pomoćnika ravnatelja policije-načelnika Uprave policije RH, predstavnici moldavijske policije izrazili su zahvalu MUP-u RH na organizaciji ovog njima nadasve korisnog posjeta, naglasivši iznimno pozitivne dojmove o radu i djelovanju ustroja hrvatske policije, implementaciji modela djelovanja policije u zajednici te stupnju obučenosti i tehničke opremljenosti hrvatske policije. Načelnik Uprave za analizu, nadzor i strateško planiranje MUP-a Republike Moldavije Boesteanu, istaknuo je kako će MUP-u Moldavije predložiti sklapanje memoranduma o suradnji s MUP-om RH s ciljem da hrvatska policija pruži dodatnu stručnu pomoć moldavijskoj policiji u njezinoj reformi te primjeni modela djelovanja policije u zajednici u Moldaviji. Načelnik Rašić izrazio je otvorenost i spremnost Ravnateljstva policije   MUP-a RH za dugoročnu suradnju s modavijskom policijom na svim područjima rada.


Stranica