Fiskalni sustav & Fiskalni kriminalitet

Iz tiska je izašla nova knjiga dr. sc. Ante Orlovića

U izdanju MUP-a objavljena je knjiga Fiskalni sustav & Fiskalni kriminalitet dr. sc. Ante Orlovića, diplomiranog kriminalista i doktora ekonomije bogate profesionalne karijere u MUP-u: bio je načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u Ravnateljstvu policije, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije. Akademsku karijeru ostvaruje kao profesor na Policijskoj akademiji, Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, gdje je nositelj nekoliko kolegija na preddiplomskom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju Kriminalistika. U svojstvu profesora ostvaruje profesionalnu suradnju s drugim obrazovnim ustanovama obavljajući nastavne aktivnosti na studijskim programima Sveučilišta u Splitu (forenzika), Sveučilišta u Rijeci (kriminalističko istraživanje) te Effectus – visokog učilišta u Zagrebu (financije i pravo).

Fiskalni sustav & Fiskalni kriminalitet treća je knjiga Ante Orlovića te se, kao i dosadašnje knjige Gospodarski kriminalitet u Republici Hrvatskoj i Gospodarska kriminalistika – uvod u kriminalističko istraživanje gospodarskog kriminaliteta i korupcije, odnosi na problematiku gospodarskog kriminaliteta. Riječ je o važnom doprinosu hrvatskoj znanstvenoj literaturi jer se, prema riječima recenzentice Lucije Sokanović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, „prvi put u hrvatskoj znanstvenoj literaturi sveobuhvatno i cjelovito obrađuju fiskalni sustav i fiskalni kriminalitet. Pritom autor materiju koja je iznimno složena i zahtjevna s lakoćom iznosi te razmatra povezujući temeljne pojmove koji pripadaju ekonomiji (poreznom sustavu) s temeljnim pojmovima koji pripadaju kaznenom pravu u smislenu cjelinu s vrlo jasnim poslanjem: omogućiti stjecanje znanja kojim će se ostvariti učinkovito otkrivanje i procesuiranje fiskalnih kaznenih djela (i prekršaja)“.

Recenzentica navodi da je knjiga prije svega namijenjena studentima visokih učilišta koji pohađaju studijske programe iz područja kriminalistike, forenzike i prava, djelatnicima MUP-a, državnim odvjetnicima, sucima i poreznim savjetnicima, no recenzent Domagoj Karačić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku dodaje da taj visokoškolski udžbenik „može biti zanimljiv i široj čitateljskoj publici s obzirom na to da je jednostavan i razumljiv za čitanje“.

Knjiga se može kupiti u knjižari Policijske akademije u prizemlju četvrtog paviljona ili putem internetskog bankarstva po cijeni od 150 kuna:
  • IBAN Državnog proračuna: HR1210010051863000160, model: HR63, poziv na broj: 7005-713-22365
  • Opis plaćanja: naziv knjige koja se naručuje
  • Potvrdu o uplati dostaviti na e-mail sluzba.rpo-nkd@mup.hr ili faks +385 1 24 26 419
  • Po primitku uplate knjigu dostavljamo na vašu adresu.
Za dodatne informacije možete nazvati na:
  • +385 1 2426 404 (Kristina Kampuš)
 
 
„Rukopis temeljito i sveobuhvatno, ali ujedno jezgrovito i koncizno analizira te razjašnjava fiskalni sustav i (fiskalni) kriminalitet koji mu je nužno integriran ili proizlazi iz istoga. Autorov je pristup holistički, odlikuje ga minuciozna eksplikacija i vrlo jasan ratio: učinkovito otkrivanje i procesuiranje fiskalnih kaznenih djela. S obzirom na to da u hrvatskoj literaturi nema sličnog djela, dok je udio fiskalnog kriminaliteta u ukupnom kriminalitetu Republike Hrvatske značajan, kao i njegove posljedice za društvo, ovaj je udžbenik vrijedan i prijeko potreban doprinos unapređenju zaštite nacionalnog fiskalnog sustava, a time i gospodarske sigurnosti i stabilnosti države.“

doc. dr. sc. Lucija Sokanović, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu
 


Stranica