FRONTEX-ova obuka policijskih službenika granične policije

Obuka će se provoditi kroz radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija koji podrazumijevaju obuku granične policije kroz taktiku postupanja na graničim prijelazima

Foto: MUP 

U Valbandonu je danas započela druga od četiri obuke policijskih službenika granične policije država članica Europske unije u sklopu projekta ''EBCGT – Land Border Surveillance Officer Training''. Riječ je o obuci koju provodi FRONTEX (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu), u suradnji s Policijskom akademijom, u cilju razmijene teorijskih znanja i dobre prakse po pitanju zaštite vanjskih granica Europske unije.

Srdačnu dobrodošlicu polaznicima i trenerima zaželjela je pomoćnica načelnika Policijske akademije za  međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijela Petković, koja je prigodnim obraćanjem otvorila FRONTEX-ovu obuku. ''Policijska akademija, kao partnerska akademija, u suradnji s FRONTEX-om provodi velik broj aktivnosti, a ovo je samo jedna od mnogih koja doprinosi jačanju suradnje i usavršavanju znanja policijskih službenika europskih zemalja'' istaknula je pomoćnica načelnika Policijske akademije.

Budući da se Europa posljednje dvije godine suočava s migracijama, samim time povećava se i suradnja među zemljama članica Europske unije. Razmjenom informacija i koordiniranim akcijama, FRONTEX pomaže zemljama članicama u jačanju sigurnosnog aspekta i u upravljanju vanjskim granicama schenegenskog prostora. Osim toga, pomaže i pri usklađivanju graničnih kontrola te olakšava suradnju među graničnim tijelima u svim zemljama Europske unije tako što im pruža tehničku potporu i prenosi stručna znanja. Hrvatska, kao buduća članica schengenskog prostora, poduzima pojačane mjere kako bi zaštitila vanjske granice Europske unije te je u tom smislu u posljednje vrijeme intenzivirana i suradnja s FRONTEX-om koja se, između ostalog, ogleda i u suradnji po pitanju obrazovanja i provođenja obuke policijskih službenika granične policije.

Tijekom ovog tjedna, 18 polaznika iz Bugarske, Češke, Estonije, Finske, Njemačke, Mađarske, Italije, Malte, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske imat će prilike usavršiti policijsko postupanje. Obuka će se provoditi kroz radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija koji podrazumijevaju obuku granične policije kroz taktiku postupanja na graničim prijelazima, postupanja prema tražiteljima azila, migrantima i svim ranjivim skupinama. Praktičnoj terenskoj obuci prethodila je online priprema polaznika trenerice projekta, zadužene i za praćenje i provedbu vježbe, Mirjane Abramović, voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja, inače i koordinatorice FRONTEX-ovih aktivnosti u ime partnerske FRONTEX akademije, Policijske akademije u Zagrebu.

Polaznicima će svoje znanje prenijeti treneri iz Estonije, Finske, Njemačke, Grčke, Poljske, Rumunjske i Hrvatske, zahvaljujući čemu će policijski službenici unaprijediti svoje vještine i poboljšati svakodnevno obavljanje aktivnosti granične policije.



Stranica