Dog Trainers course on explosives

Danas  je u sklopu suradnje FRONTEX-a i Policijske akademije započela obuka policijskih službenika zemalja članica u sklopu FRONTEX-ovog projekta „Thematic Dog Trainers course on explosives“, koja će se provoditi od 11. do 15. lipnja.

Foto:MUP

Zbog nezakonitih migranta iz Azije na područje istočnog Sredozemlja, hrvatski policajci uključeni su u provedbu zadaća zaštite vanjskih granica na moru i spašavanja migranata na području ugroženih zemalja. Pripreme za uspješnu provedbu navedenih zadaća policijskih službenika zemalja članica EU provode se u FRONTEX-ovoj partnerskoj akademiji u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Tako je danas u sklopu suradnje FRONTEX-a i Policijske akademije započela obuka policijskih službenika zemalja članica u sklopu FRONTEX-ovog projekta „Thematic Dog Trainers course on explosives“, koja će se provoditi od 11. do 15. lipnja. 

Nastavak uspješne suradnje s FRONTEX-om je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migranata, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija istaknula je Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja inače i koordinatorica FRONTEX-ovih aktivnosti u ime partnerske FRONTEX akademije, Policijske akademije u Zagrebu.

Osposobljavanja policijskih službenika zemalja članica u sklopu ovog FRONTEX-ovog projekta, po prvi puta provodi se u Policijskoj akademiji u Zagrebu, a intencije je pojačati ovo područje obuke, posebice u cilju jačanja vanjske granice Europske unije, istaknuo je voditelj Centra, g. Berislav Lankaš. Važno je spomenuti kako je ovo prvi ovakav projekt u novouređenom Centrom, a želja je da se Centar ojača kao i njegov položaj unutar zemalja članica kao mjesto gdje će  se provoditi dresura službenih pasa i obuka vodiča za sve policijske službenike EU.

Obuka će se provoditi kroz dvije faze:

Fazu učenja na daljinu, za koju je zadužen g. Giedrius Baksa (FRONTEX) i gđa. Mirjana Abramović (Policijska akademija) koju su polaznici i prije početka face to face faze morali uspješno završiti, kako bi pristupili drugoj fazi obuke.

Faza face to face provodit će se kroz predavanja kao i praktične vježbe vodiča i službenih pasa.

Obuku vodi g. Giedrius Baksa iz FRONTEX-ove Jedinice za obuku (Sektora za izgradnju kapaciteta), a treneri zaduženi za potpunu implementaciju i provedbu su iz zemalja članica, Estonije, Grčke i Portugala. Na navedenoj obuci polaznici su iz zemalja članica EU koji (Njemačka, Italija, Francuska, Latvija, Litva, Malta, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Hrvatska).

Cilj obuka je ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže. U ime partnerske FRONTEX akademije nazočne je pozdravila pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijela Petković prilikom službenog otvaranja obuke.

Za petak je planirana završna vježba i prezentacija ovog Projekta na kojoj se očekuju i visoki dužnosnici Ravnateljstva policije, kako bi podržali početak još jedne uspješne suradnje FRONTEX-a i partnerske FRONTEX akademije, odnosno Ravnateljstva policije u cijelosti.



Stranica