Svečano predstavljanje 6. godine Programa „Partnerstvo za obrazovanje“

Kroz Program „Partnership for education“ Republika Hrvatska ostvarila je dugogodišnju koherentnu i uspješnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (Veleposlanstvo SAD-a, international Criminal Investigate Training Assistance, američka vlada) koja je započela još 2013. godine.

Foto: Mup

Povodom početka novih aktivnosti u šestoj godini Programa „Partnership for education - Partnerstvo za obrazovanje“, današnjem svečanom predstavljanju u Policijskoj školi „Josip Jović“ uz domaćina, načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka, nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, savjetnik i zamjenik veleposlanika SAD-a u RH Douglas Jones, veleposlanik Francuske Republike u RH Nj. E. Philippe Meunier, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš te ostali uvaženi uzvanici.

Među prisutnima na svečanom predstavljanju bili su i policijski službenici, tužitelji te predstavnici drugih institucija za provođenje zakona šest zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije te domaćin Hrvatska) koji će ujedno i sudjelovati u petodnevnom programu ciljane provedbe obuke ovogodišnjeg 2. Modula, koji je posvećen temi „Specijalne istražne tehnike“.

Svake je godine jedna od država članica Europske unije pridruženi partner projektu, u smislu angažiranja stručnjaka za pojedina tematska područja, a ove je godine partner ponovo Republika Francuska koja će sudjelovati u provedbi obuke na temu krivotvorenih dokumenata i prepoznavanje lica.

Uvaženim uzvanicima i sudionicima ovogodišnjeg 2. Modula, pomoćnica načelnika Policijske akademije Danijela Petković predstavila je program održavanja obuke u razdoblju od 7. do 11. svibnja 2018. godine te nove teme za provođenje obuka koje će zasigurno pridonijeti jačanju regionalne suradnje.

Pozdravivši uvažene uzvanike i sve prisutne, glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako u šest godina provođenja ovakvog programa provedeni brojni moduli na različite bitne operativne policijske teme, poput trgovanja ljudima, transnacionalnog terorizma, organiziranog kriminala, krivotvorenja novca i brojne druge. „Rezultat ovih dosadašnjih provedenih modula i studijskih posjeta su značajni i vidljivi kroz sve realizirane operativne akcije o kojima javnost sazna tek u samom finalu. Itekako smo svjesni koliko je znanja, rada i organizacije iza svake od tih akcija, a ovakvi seminari značajno doprinose njihovoj uspješnosti kroz učvršćivanje mreže svih uključenih tijela i službi na nacionalnoj i međunarodnoj razini te kroz razmjenu znanja i dobre prakse.“ poručio je glavni ravnatelj Milina.

Zamjenik veleposlanika Sjedinjenih Američkih država Douglas Jones izrazio je zadovoljstvo što je nazočio ovom svečanom predstavljanju Programa „Partnerstvo za obrazovanje“ te naglasio da je ovaj program doista partnerstvo među svih sedam zemalja regije, jer svaka od tih zemalja daje svoj doprinos znanjem i iskustvima te zajedno doprinose snažnoj borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta.  Ovom tvrdnjom složio se i veleposlanik Francuske Philippe Meunier. 

On je u svom obraćanju istaknuo kako je Francuska ponosna što sudjeluje kao pridruženi partner u ovom programu i što će moći svoja znanja i iskustva implementirati u obuku za polaznike zemalja regije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što se upravo na našoj Policijskoj akademiji već šestu godinu provodi ovaj uspješan i hvale vrijedan program „Partnership for education“ u suradnji s našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar naglašava kako je: „Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe i primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlantskim integracijama. To potvrđuje kvalitetu naših obrazovnih, akademskih i znanstvenih programa za probranu i stručnu publiku iz policijskih organizacija, tužiteljstva i drugih agencija za provođenje zakona. Činjenica što se ciljane obuke za stručnjake iz zemalja regije održavaju upravo u našoj zemlji, još je jedan dokaz koliko Hrvatska uvažava regionalne partnere i koliko je predana u suzbijanju globalne prijetnje transnacionalnog kriminaliteta.“ Za kraj ovog svečanog predstavljanja ministar Božinović je poručio i zaželio prisutnima uspješan rad, a gostima zaželio ugodan boravak u Zagrebu. „Slobodno vrijeme iskoristite za razgledanje naše metropole i posvetite ga razvijanju međusobnih kontakata i još bolje suradnje.“ rekao je ministar.

Valja napomenuti kako je kroz Program „Partnership for education“ Republika Hrvatska ostvarila je dugogodišnju koherentnu i uspješnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (Veleposlanstvo SAD-a, international Criminal Investigate Training Assistance, američka vlada) koja je započela još 2013. godine.



Stranica