U Valbandonu se održava FRONTEX-ova obuka policijskih službenika iz EU

U Valbandonu je danas, 23. travnja, započela FRONTEX-ova Obuka policijskih službenika granične policije država članica EU u sklopu projekta „EBCGT - Land Border Surveillance Officer Training ”.

U Valbandonu je danas, 23. travnja, započela FRONTEX-ova Obuka policijskih službenika granične policije država članica EU u sklopu projekta „EBCGT - Land Border Surveillance Officer Training ”.

Zbog velikog priliva nezakonitih migranta iz Azije na području istočnog Sredozemlja, policijski službenici zemalja članica svakodnevno su uključeni u provedbu zadaća zaštite vanjskih granica na moru i spašavanja migranata na području ugroženih zemalja. U posljednje dvije godine pripreme za uspješnu provedbu tih zadaća policijskih službenika zemalja članica EU intenzivno se organiziraju i provode u FRONTEX-ovoj partnerskoj akademiji, Policijskoj akademiji u Zagrebu ili u Valbandonu, također u organizaciji Policijske akademije i uz potporu Uprave za granicu.

Glavni cilj ovog FRONTEX-ovog projekta jest ostvariti učinkovitu i vjerodostojnu komunikaciju te razmijeniti najbolju policijsku praksu u državama članicama. Petodnevna obuka provodi se kroz radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija koji podrazumijevaju obuku granične policije kroz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, postupanja prema tražiteljima azila, migrantima i svim ranjivim skupinama.

Prvu od četiri ovogodišnje obuke u sklopu ovog FRONTEX-ovog projekta otvorila je Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i predstavnica partnerske FRONTEX akademije.

Praktičnoj terenskoj obuci u Valbandonu, prethodila je online priprema i provedba polaznika FRONTEX-ove trenericeprojekta Land Border Surveillance Training Mirjane Abramović, voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja u Policijskoj akademiji.

Ovu obuku provode FRONTEX-ovi treneri, predstavnici zemalja članica iz Njemačke, Poljske, Grčke, Finske, Rumunjske i Hrvatske, dok 18 polaznika sudjeluje u obuci iz država članica EU (Malta, Portugal, Austrija, Litva, Rumunjska, Njemačka, Estonija, Italija, Finska, Bugarska, Slovačka, Češka i Hrvatska). Tim iskusnih trenera sudionicima omogućuje priliku da od njih uče i unaprijede svoje vještine kako bi svoje svakodnevne aktivnosti mogli obavljati kvalitetnije i bolje.

Novi koncept FRONTEX-ove Mreže partnerskih akademija, a Policijska akademija je partnerska akademija od veljače 2017. godine, omogućuje konkretniju suradnju koja se proširuje i na programe mobilnosti studenata i nastavnika, razmjenu informacija i resursa putem nove platforme informacijskih tehnologija (IT-online provedba i organizacija) i drugog. Članicama EU suočenima s ozbiljnim migracijskim pritiskom Frontex može pružiti i dodatnu tehničku i financijsku podršku te pridonijeti stručnom osposobljavanju i usavršavanju policijskih službenika zemalja članica EU, istaknuo je i voditelj ovog projekta iz FRONTEX-a.

S ciljem uspješne pripreme i provedbe ove obuke uključeni su i predstavnici  Policijske škole Josip Jović, Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije i Sektora za granicu Policijske uprave zagrebačke.

 

Ovaj projekt rezultat je dugogodišnje suradnje i uspješnog timskog rada predstavnika zemalja članica iz Njemačke, Poljske, Grčke, Finske, Rumunjske, Hrvatske i FRONTEX-a što je posebno istaknuo voditelj projekta te se ovom prilikom i zahvalio svim trenerima i svima uključenim u pripremu, provedbu i organizaciju.



Stranica