Sastanak FRONTEX-ove radne skupine za osposobljavanje FSO-časnika

FSO je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice koji pomaže FRONTEX-u u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom provođenja zajedničkih operacija

Foto: MUP

Kao nastavak uspješne suradnje Policijske akademije u Zagrebu (FRONTEX-ove partnerske akademije) i Frontex-ove Jedinice za obuku danas je u Policijskoj akademiji započeo trodnevni pripremni sastanak u sklopu projekta „EBCGT-Frontex Support Officer Training”, u kojem sudjeluju treneri iz zemalja članica Europske Unije i predstavnici FRONTEX-Jedinice za obuku. U ime partnerske FRONTEX akademije danas je nazočne pozdravila pomoćnica načelnika Danijela Petković zadužena za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju.

Sastanak u Zagrebu održava se u cilju pripreme nadolazećih FRONTEX-ovih aktivnosti koje se provode u suradnji s Policijskom akademijom u Zagrebu. Prva nadolazeća aktivnost planirana je u ožujku na temu osposobljavanja policijskih službenika zemalja članica za FSO časnika.

Odlukom FRONTEX-ovog upravljačkog odbora 38/2016 od 23. studenoga 2016. godine uspostavljen je EBCGT profil „Frontex Support Officer – FSO) s ciljem pružanja pomoći FRONTEX-u u implementaciji operativnih aktivnosti. FSO je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice koji pomaže FRONTEX-u u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom provođenja zajedničkih operacija.

Pripremni sastanak održava se s ciljem izrade plana i metodologije osposobljavanja policijskih službenika zemalja članica za FSO časnika kroz sljedeće faze:

Fazu učenja na daljinu, najmanje tjedan dana prije provođenja praktične obuke, za provođenje i uspostavu je zadužena Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja Policijske akademije, inače i FRONTEX-ova trenerica u FRONTEX-ovom projektu Land Border Surveillance Training.

Faza face to face planirana je u Zagrebu u Policijskoj akademiji od 19. do 23. ožujka 2018. godine. Tom prilikom provodila bi se obuka sa simuliranim situacijama zajedničke operacije gdje bi se rješavali zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima i uvjetima stvarnog razmještaja.

Praktičnu obuku u ožujku vodit će g. Lars K. iz FRONTEX-ove Jedinice za obuku (Sektora za izgradnju kapaciteta), a provodit će treneri iz zemalja članica, Njemačke, Grčke, Finske, Poljske, Portugala i Hrvatske ( g. Damir Tomee - Uprava za granicu).



Stranica