Studijski posjet SAD-u

Kao prvi ovogodišnji modul programa Partnerstvo za obrazovanje organizirano je studijsko putovanje „Balkans Transnational Counternarcotic and Organized Crime study tour” u SAD od 17. do 29. 3.

Foto: MUP

Policijska akademija i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, Veleposlanstvo SAD-a u RH, ICITAP i američka vlada, ravnopravni su partneri u zajedničkom programu Partnership for education (Partnerstvo za obrazovanje) s naglaskom na teme kao što su borba protiv najsloženijih oblika kriminaliteta koji iziskuju međunarodnu policijsku, državno-odvjetničku i međuagencijsku suradnju, još od 2013. godine. Do sada su provedene 23 ciljane obuke na kojima je sudjelovalo 568 policijskih službenika, tužitelja, predstavnika financijskih institucija i drugih relevantnih agencija za provedbu zakonodavstva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, a od 2015. godine i Slovenije. Provedene evaluacije svih modula pokazale su izuzetno visoko zadovoljstvo sudionika, a rezultati ovog programa vidljivi su i kroz učinkovitiju regionalnu i međunarodnu policijsku suradnju, posebice na operativnoj razini.

Program se nastavlja i u 2018. godini s novim planiranim obukama u svibnju, lipnju i rujnu, a kao prvi ovogodišnji  modul organizirano je studijsko putovanje „Balkans Transnational Counternarcotic and Organized Crime study tour” u SAD od 17. do 29. 3.  Delegaciju su činili visoki policijski rukovoditelji iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Hrvatske, a posjet koji je započeo u Washingtonu organiziran je s prvenstvenim ciljem jačanja policijskih kapaciteta u suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala, kriminaliteta droga i terorizma te jačanja regionalne policijske suradnje u Jugoistočnoj Europi. U Washingtonu je delegacija imala priliku čuti i razmijeniti iskustva s operativcima i šefovima DEA-e, FBI-a i Nacionalnog Centra za borbu protiv terorizma o najnovijim strategijama, operativnim tehnikama i programima koji se koriste u provođenju učinkovitih transnacionalnih istraga protiv kriminalnih organizacija. Direktor ICITAP-a Garry Barr istaknuo je važnost suradnje s državama Balkana te naglasio daje program Partnership for education znatno doprinio dobrim rezultatima na operativnoj razini te da je impresioniran svime što je do sada učinjeno. Posebno se zahvalio Policijskoj akademiji na uloženom trudu i angažmanu.

Drugi dio posjeta bio je rezerviran za New York gdje je delegacija posjetila Ured državnog odvjetnika za južni distrikt, Zajednički operativni centar njujorške policije, Ured FBI-ja i DEA-inu Udarnu grupu koja ima zadaću identificirati i onesposobiti najsofistiiciranije svjetske organizacije koje se bave neovlaštenom proizvodnjom i trgovinom droga.  Kao hrvatski predstavnici sudjelovali su Antonio Gerovac, načelnik PNUSKOK-a i Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju. Studijski posjet iskristalizirao je moguće nove teme za provođenje obuka i sasvim sigurno pridonio jačanju regionalne policijske suradnje.



Stranica